Skip to main content
0

Så får du fart på elden – allt du behöver veta om skorstenen

By november 7, 2018mars 4th, 2020Guider & tips
allt om skorstenen

Skorstenen är motorn när man eldar i en vedspis eller kamin. Har man inte ett bra drag så är det svårt att få fart på elden. Vi pratar ofta med personer som har problem med att få igång eldstaden och i nästan alla fall beror det på skorstenen.

Så motverkar du dåligt drag i skorstenen

När eldstaden står oeldad under en längre tid (till exempel under sommaren) kryper det ner fukt i skorstenen som motverkar draget. Temperaturskillnaden utomhus och inomhus är ofta liten i slutet på sommaren när man ska börja elda och det påverkar draget negativt.

Det finns en del knep för att komma runt detta beroende på hur installationen ser ut. Om det finns en sotlucka på skorstenen kan man tända en bit papper i kanalen för att få igång draget. Läs mer under fliken vanliga frågor.

Startbrasan är också viktig när man ska elda. Den ska byggas av små pinnar och vara ca 1 kg i vikt. Då når man en hög temperatur i eldstaden och skorstenen kommer igång snabbare. Man kan också ha eldstadsluckan på glänt en längre tid än vanligt så att det brinner hårt i början. Spisen eller kaminen tar inte skada av det.

Vilken skorsten ska man välja?

Skorstenstillverkaren NVI skriver på sin hemsida att det är en cirkulär skorsten som anses vara bäst. Den kvadratiska kommer på andra plats och sämst är den rektangulära, som är mycket vanlig i äldre hus. Att så många gamla skorstenar är rektangulära beror delvis på bristande kunskap om lufttryck och virvlar, dels på att man i äldre tider endast kunde bygga en skorsten av murtegel som på grund av sin form gav en rektangulär rökkanal.

Har man ingen skorsten i sitt hus men önskar installera en vedspis eller kamin behöver man inte oroa sig, det finns nya skorstenar för enkel installation. Vi rekommenderar två olika typer av skorstenar för både nya och gamla hus.

NVI

Varumärket NVI har ett gott rykte att tillverka enkla och smidiga skorstenar i hög kvalitét. NVI:s stilrena skorsten i plåt är idag en del av inredningen. Standardfärger är svart, grå och vit, men finns även att få i ett 50-tal andra kulörer samt koppar, mässing eller borstad rostfri.

+ Enkel och smidig att installera
+ Går att installera själv
+ En del av inredningen
+ God kvalité
+ 25 års garanti

– Svårt att ändra utförande eftersom skorstenen måttbeställs till huset/installationen

 nvi skorstennvi skorsten

Läs mer i deras broschyr

Isokern

Isokernskorstenen är ett mycket populärt val då den går att installera själv om man är lite händig. Varumärket Schiedel som tillverkar denna skorsten skriver på sin hemsida att du har stora möjligheter att påverka utseendet på skorstenen. I källaren och på vinden kan du för enkelhetens skull lämna murstocken obehandlad. Sträcker sig skorstenen genom flera våningar kan du måla den för att den ska passa in i miljön. Den del som syns ovan tak kan du antingen putsa, klä in med plåt eller med tegel. Skorstenen är murad i block. 

+ Går att installera själv (blir billigare)
+ God kvalité
+ Du kan ansluta flera eldstäder
+ Byggs i moduler och går att ändra och ansluta till senare

– Kräver mer golvyta och en gjuten platta
– Tar längre tid att installera

isokern skorstenisokern skorstenisokern skorsten

Läs mer i deras broschyr

Har du en gammal murstock du gärna vill använda till din eldstad bör du med fördel kontakta din sotare för en kontrollbesiktning.

Om du behöver byta ut din skorsten i samband med att du installerar en vedspis eller kamin är det att föredra att göra det samtidigt då du får godkända produkter till en och samma arbetskostnad. Använd rotavdraget för att reducera arbetskostnaden.

Har du fler frågor angående din vedspis eller kamin så tveka inte att höra av dig till oss så ska vi försöka hjälpa dig.

Close Menu