Skip to main content
0

Att renovera – återskapa originalet med vedspis & kamin

By februari 13, 2019mars 4th, 2020Inspiration
royal viking hos anna

Under förra veckan fick ni bekanta er med Anna Truelsen och familjens renovering. För 10 år sedan köpte de sitt hus, en äldre byggnad från 30-talet som tidigare varit ett klassiskt byggt hus med torparfönster med små rum och brutet tak.  Idag får ni veta mer om vedspisen de gjorde om och hur valet av kamin gjorde hemmet komplett.

Hos familjen Truelsen

Familjen Truelsen köpte ett äldre hus som hade moderniserats av tidigare ägare. Under åren familjen ägt huset har de gjort ytterligare förändringar där man möter det moderna med den äldre charm som huset andas. Läs gärna första delen i deras renovering här.

När familjen flyttade in så fanns där en äldre vedspis i köket som inte var i bruk. Spisen var något familjen direkt fattade tyckte för och bestämde sig för att piffa till den och se om den gick att göra funktionsduglig igen. De tog bort kaklet som satt på det gamla vedspisfundamentet och gav det en ny puts och målade om det. Efter att en sotare hade kontrollerat skorstenen kunde en installatör göra de sista justeringarna för att åter få vedspisen i bruk. Spisen är inte stor till storleken men sprider rejält med värme kalla vintermorgnar och utstrålar mycket tidsenlig själ.

En modern kamin med äldre prägel

Då huset tidigare haft antingen kakelugn eller en gjutjärnskamin kändes det som en självklarhet att en sådan skulle finnas även nu. Slutligen föll valet på vår Royal Viking då den bjuder in till en härlig brasa och andas en äldre charm, trots sin nyproduktion. Kaminen är designad efter en 150 år äldre upplaga och detta gör att den känns historiskt och genuint. Bakom den mönstrade yttermanteln döljer sig en gedigen konstruktion med modern teknologi. Royal Viking har genom sin konstruktion hela 80% hög verkningsgrad och även en stor värmeavgivande yta. Kaminen har extra lång rökgasväg vilket medför att man tar tillvara stor del av värmen från rökgaserna. En perfekt värmekälla till huset med andra ord!

En rejäl kamin väger såklart därefter och såväl traktor som bärremmar krävdes för att få den 300kg kaminen på plats. Sedan tog det endast 1,5h och därefter var kaminen installerad. Då huset hade haft en kamin tidigare behövdes heller inga tillstånd för att montera värmekällan, men sotaren gjorde en kontroll av platsen i samma veva som han kontrollerade vedspisen för säkerhets skull.

royal viking hemma hos anna truelsen

Vad anser du är det bästa med att ha såväl vedspis och kamin?

“Jag älskar att tassa upp till ett lite kallt hus på morgonen och tända i vedspisen och höra hur det knastrar när elden tar sig. Det känns hemtrevligt och äkta. Kaminen är en fantastisk värmekälla, och särskilt gillar jag att man kan se elden spraka där inne”. – Anna Truelsen

Nu börjar köksrenoveringen gå mot sitt slut och familjen är mer än nöjda. Särskilt gillar dem de höga panelerna i matrummet som ger intrycket av att vara original sedan huset byggdes.

Har du en pågående renovering eller spännande historia att dela med dig av? Tveka inte att höra av dig till oss, [email protected]

Vill ni se mer fina bilder på familjens hus så finner ni Anna på Instagram.

Close Menu