Baka bröd i vedspis

By januari 12, 2018Guider & tips, Inspiration
baka bröd i vedspis

Vad är godare än ett nybakat bröd som kommer direkt ur ugnen från en vedspis? Att baka bröd i vedspis blir allt mer populärt. Med sin förmåga att skapa ett rogivande lugn, är vedspisen idag populär i så väl nybyggda och trendiga hem, som i de hushåll med mer gammaldags traditionell stil. Det knastrande ljudet från den sprakande elden och den härliga doften från veden skapar ett lugn som många i dagens fartfyllda samhälle söker.

Att baka bröd i vedspis

I vissa hem används vedspisen mer som en fin inredningsdetalj, än som en spis att laga mat på. Hos många är det dock en trevlig kombination av båda och allt fler vill prova på hur det är att baka bröd i vedspis. Beroende på vilken vedspis man har så kan det skilja sig lite hur man går till väga när man bakar bröd i spisen. Det kan vara en god idé att prova sig fram och göra några enkla degar att laborera med så märker man snart vad som fungerar allra bäst. Några generella tips är att först elda på ordentligt så att ugnen blir riktigt varm innan du sätter in det du ska baka. Använd gärna en termometer så att du har lite koll på värmen. Ofta är det allra hetast längst bak i ugnen. Du kan behöva vända på plåten några gånger under gräddningen för att den ska bli jämnt gräddad.

Recept på pizzadeg

Ett bra bröd att börja prova sig fram med är brödet till pizzabotten. Något som också brukar bli väldigt gott när det bakas i en vedspis.

Pizzadeg (ca 4 pizzor)

Ingredienser: 50 g färsk jäst, 2 tsk socker, 1 tsk salt, 0.5 dl olivolja, 3 dl ljummet vatten, 4 dl vetemjöl special, 3 dl durumvete

1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.

2. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.

3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.

4. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.

5. Ofta räcker det att grädda ett par minuter men det kan skilja sig åt från ugn till ugn, så håll lite koll.

baka bröd i vedspis

Vedspis med ugn

Exempel på vedspisar hos Josef Davidssons som lämpar sig bra för brödbak är Idun No 1, Smålandsspisen 1986, Viking 60 och Viking 75.

Lämna en kommentar