Skip to main content
0

Baka bullar i vedspis

By maj 24, 2018februari 12th, 2020God mat på vedspis
baka bullar i vedspis

Baka bullar i vedspis – Är det något som slår doften av nygräddade kanelbullar, bakade i vedspis? Troligen inte. Bullarna blir dessutom himmelskt goda när de är bakade i en vedspis, perfekta att bjuda på till fredagsfikat.

Baka bullar i vedspis

Den som har bakat mycket i sin vedspis har lärt sig hur just den vedspisen fungerar. Är man nybörjare så kan man behöva prova sig fram lite grann för att se vad som fungerar allra bäst. Det som skiljer från en vanlig spis är att värmen inte är helt jämn i en vedspis. Därför kan det vara bra att förbereda genom att först elda på ordentligt i spisen så att den blir riktigt varm. För att undvika att bullarna blir brända så kan man vänta tills elden har övergått i glöd innan man stoppar in plåten. Ett trix för att öka chansen att bullarna gräddas jämnt, är att vända på plåten några gånger.

Recept på goda kanelbullar

Kungsörnens recept på klassiska kanelbullar är ett av Sveriges mest omtyckta bullrecept. Tillagningstid ca 120 minuter. Receptet ger 40 småbullar eller 4 längder.

Ingredienser:

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (alternativt 1½ dl flytande)
5 dl standardmjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker (alternativt vit baksirap)
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Kärnvetemjöl
1 ägg (att pensla med)

Kanelfyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

bullar- baka bullar i vedspis

Baka bullar i vedspis – Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en skål på cirka 3-4 l. Rör ner mjölken. Tillsätt matfett, socker, salt och eventuell kardemumma.
  3. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt ur påsen ner i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
  5. Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa cirka 30 minuter.
  6. Därefter knådar du den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till kanelfyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
  8. Skär rullen i 10 delar. Lägg delarna med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Pensla dem med vispat ägg. Vänd på plåten några gånger under gräddningen så blir bullarna jämnt gräddade. Hur länge de ska gräddas beror på värmen i din vedspis. Det bästa är att hålla ett öga på bullarna, när de är perfekt gyllenbruna är de klara.
  9. Låt dem svalna på galler under bakduk.
  10. Baka bullar i vedspis kan kräva lite mer engagemang och tålamod än när man bakar i vanlig ugn, men detta är ju också en del av charmen. När den härliga doften av dina nygräddade kanelbullar sprider sig i köket, så är det väl värt mödan.
Close Menu