Så eldar du rätt i din vedspis
Att elda i en vedspis
För att elda rätt gäller det att uppnå så hög temperatur som möjligt i eldstaden. Då får du en ren förbränning och utnyttjar spisen och veden maximalt. Vid ren förbränning undviker du sotbeläggning i eldstaden och på glaset. När du eldar rätt skall röken inte synas när spisen har blivit varm.
Första eldningen
En ny vedspis bör eldas försiktigt under de första tillfällena. Då blir den värmebeständiga färgen mer hållbar. Det kan också uppstå en lätt obehaglig doft vid första eldningstillfället. Detta är fullt normalt och beror på att överflödig färg eller oljebeläggning finns kvar på hällen. Lukten försvinner vid första eldningstillfället och kommer inte tillbaka.
Bränsle
Det bästa värmevärdet får du från kluven björkved. Lövträd brinner generellt lugnare än barrved, vilket skapar en jämnare värme. Eldar du med ek, bok eller annat träslag med högt värmevärde ska du alltid blanda ut veden med andra träslag. Annars riskerar du att skada din eldstad. Veden måste vara torr, helst 15–20 % fukthalt. Vid normal eldning är cirka 1,5–2 kg ved/timme en lämplig vedmängd. 1 kg björkved ger cirka 4 kW effekt.
Upptändning
Öppna tilluftsspjället fullt (vridspjället under eldstadsluckan). Placera tändbriketter i mitten av eldstaden. Stapla cirka 1,5 kg småved korsvis, som ett timmerhus, ovanpå tänd-briketterna. Börja med att tända briketter. Dessa ska i sin tur -antända veden. Låt eldstadsluckan stå på glänt under de första minuterna till dess att veden tagit sig ordentligt. -Beroende på skorsstensdraget kan man behöva ha luckan öppen något längre för att bygga upp en temperatur i eldstaden och få ett tillfredställande skorsstensdrag. Stäng därefter luckan och reglera spjället efter önskad intensitet på elden. Spisen ska bli genomvarm innan man börjar strypa tilluftsspjället.
Vedpåfyllning
När eldens intensitet har sjunkit är det dags att fylla på ved. Öppna luckan försiktigt. Då undviker du rökinslag. Använd ett eldstadsverktyg eller vedbit till att fördela aska och glöd. Fyll på med 2–4 vedträn och stäng luckan först när veden har tagit sig (1,5–2 kg ved). Påfyllning av bränsle bör endast ske när det bara är glöd i förbränningsrummet (inga flammor). Efter bränslepåfyllning ska eldstadsluckan stå på glänt tills veden har tagit sig ordentligt.
VARNING!
Se till att bränslet inte kommer för nära luckan. Annars kan glöd och aska falla ut när luckan öppnas.
Drift under årstidsväxling
Vid drift under årstidsväxling, dvs, vid högre omgivningstemperaturer än 15°C kan den plötsliga utetemperaturen förändra trycket i rökgaskanalen så att förbränningsgaserna inte leds ut helt. Spisen ska då laddas med mindre bränslemängder i taget och ha vridspjället öppet så att bränslet brinner snabbare och därmed stabiliserar utloppstrycket.