Ett gediget hantverk

Vår önskan är att hålla den svenska traditionen och hantverket kring gjutjärnsspisar levande. För att säkra kvaliteten på våra produkter arbetar vi med utvalda svenska och utländska gjuterier. I vår moderna fabrik i Reftele tar erfarna och skickliga hantverkare vid. De finputsar och polerar varje del innan de bygger ihop spisarna för hand. Ett gediget hantverk som aldrig går ur tiden.

Vedspis hantverk

Svenskbyg(g)d

Vi har ännu inte hittat någon maskin som kan mäta sig med handens eller ögats noggrannhet och känsla. Därför byggs våra gjutjärnsspisar alltjämt ihop för hand i vår fabrik, i småländska Reftele.

Svenskt Hantverk

Märket sätter vi bara på våra helt igenom egna produkter.

Vedspis hantverk

Know-how

Våra medarbetare är erfarna och skickliga hantverkare som bygger ihop spisarna för hand.

Detaljerna gör skillnad

Viking 75
Idun No1 B med ringar
Detalj Smålandsspisen 1896 miljö B

Ett ständigt kvalitets- och utvecklingsarbete säkerställer att varje spis möter nu gällande krav och normer. Vår ambition är att alltid möta dagens hårda miljö- och säkerhetskrav. Mest nöjda är vi när vi lyckas överträffa dem. För vi tänker se till att våra gjutjärnsspisar fungerar i 150 år till. Minst!

Vår historia

En överlevare

Få perioder i vår tideräkning kan uppvisa så stark utveckling som de senaste 150 åren. Listan över tekniska och vetenskapliga erövringar är lång. Men bara ett fåtal har överlevt till våra dagar, utan att hamna på soptippen eller museum. En av dessa landvinningar är den vedeldade gjutjärnsspisen, som kom att revolutionera hela vårt förhållningssätt till matlagning, trygghet och värme.

Idag är vi otroligt stolta över att fortfarande kunna erbjuda svensktillverkade gjutjärnsspisar. Varför ändra på något som fungerar lika bra idag som för 150 år sedan? Och bättre än många moderna prylar som kräver el, chip och uppkoppling. En vedspis platsar lika väl i ett nybyggt hus av senaste snitt som i traditionella hem.

Känn dig alltid välkommen att besöka oss här på vår webbsida eller hos någon av våra återförsäljare.

Mikael Andersson,
Josef Davidssons Eftr.

Det var en gång…

…en försäljare som kom med tåg till Reftele. När han klev av tåget såg han en liten man som sökte skugga vid stationen. – Du där! Bär mina väskor till hotellet så ska du få en peng, ropade resenären. Den lille mannen steg fram i solvärmen. Utan att säga ett ord tog han tag i alla väskorna och gick iväg. Med ett nöjt leende på läpparna följde försäljaren efter.

När båda männen kommit in på Reftele Hotell och den lille mannen burit upp bagaget på rummet fick han en liten slant. Artigt lyfte den lille mannen på plommonstopet, gjorde en lätt bugning, trots myntets ringa värde, och gick sin väg. Försäljaren intog sin middag, vilade och rökte en cigarr. Mätt och nöjd gick han iväg för att göra affär med handlare Davidsson.

– Jag söker handelsman Josef Davidsson, sa försäljaren med myndig röst när han klev in i den stora butiken.
– Han sitter inne på kontoret, svarade ett butiksbiträde och pekade mot en glasdörr.

Försäljaren gick fram och knackade.
– Stig på! Den självgode knallen öppnade dörren och såg att bakom skrivbordet satt samme lille man som tidigare burit hans väskor.

Josef Davidssons Eftr.

Josef Davidsson
1860-1924