0

Få din skorsten redo för vintern

By november 8, 2017februari 13th, 2020Guider & tips
skorsten eldstad vinter

Är din skorsten redo för vintern? Nu när kylan är på intåg vill vi snart tända brasan för att få både värme och förhöjd mysstämning i våra hem. Innan man börjar elda är det dock bra att noga gå igenom sin eldstad och byta ut eventuella defekta eller skadade delar.

Gå igenom din skorsten noga

När en eldstad/skorsten har stått oanvänd en längre tid, till exempel över sommaren så kryper det ner fukt i skorstenen. Detta motverkar draget. Det finns lite olika tillvägagångssätt för att hjälpa igång draget och lättare få fart på sin brasa. Har man en murad skorsten där det finns en lättåtkomlig sotlucka så kan man ställa in en kopp med rödsprit och låta den brinna ett tag. Det driver ut fukt och vänder draget åt rätt håll. Man kan även tända i sotluckan under ungsluckan på spisen eftersom detta är en kortare/lättare väg för röken att nå skorstenen.

Tips för att få igång brasan

    • Temperaturen påverkar draget i din skorsten. Genom att få upp temperaturen snabbt så kommer också kommer draget.
    • Det är viktigt vid upptändningen att man använder torr ved. Det ska vara små bitar och runt 1 kg ved.
    • Tändbriketter är ett bättre alternativ än tidningspapper, det brinner en längre tid.
    • Ju högre temperaturskillnader ute och inne, desto bättre är det för draget i skorstenen.
    • Man ska aldrig börja strypa ner draget i vedspisen förrän den är helt genomvarm. Detta för att inte minska temperaturen i eldstaden och få en sämre förbränning.

Hittar du defekta eller skadade delar när du går igenom din skorsten så behöver de bytas ut för att du ska kunna elda tryggt och säkert. Kika i vår webshop efter passande reservdelar.

Hör av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Vi hjälper dig gärna!

Lämna en kommentar