Skip to main content
0

Dags att byta ut vedspisen?

By april 5, 2022april 6th, 2022Guider & tips, Inspiration
fyra fördelar med vedpisen

Har du en gammal vedspis eller kamin hemma? Då är du inte ensam! Med en vedspis höjer du mysfaktorn i ditt hem på nolltid. Eldens sken har inte bara en värmande effekt, utan skapar också ett lugn och harmoni i hemmet.

I många äldre hus finns det ofta en gammal vedspis, utöver den elektriska spisen. Det är dock ganska vanligt att vedspisen inte fungerar som den ska. Kanske saknas det några delar eller så har något gått sönder. Du kan såklart köpa reservdelar till din vedspis för att få igång den men det finns flera fördelar med att istället byta ut den till en nyare modell.

Modern förbränningsteknik och miljögodkänd

En stor anledning till varför det är bättre att investera i en ny vedspis är att den är betydligt mer miljövänlig än din gamla vedspis. Nya vedspisar tar hänsyn till dagens miljökrav och utsläppsvärden.

På Josef Davidssons tillverkar vi bara miljögodkända kaminer och vedspisar med modern förbränningsteknik. Nyligen uppdaterade vi exempelvis vår populära modell Idun No 1, som är en traditionell vedeldad järnspis. Den nya spisen har behållit sitt karaktäristiska utseende samtidigt som vi maximerat täthet och funktion. Dessutom är den godkänd för Ekodesign, vilket betyder att den är energieffektiv och håller hög miljöprestanda.

Här kan du läsa mer om hur du eldar miljövänligt i din vedspis.

Mer kostnadseffektiv

Utöver att en vedspis ger en otroligt mysig och ombonad känsla så sänker den även dina elkostnader. Många väljer att installera en vedspis i hemmet just för att minska sin elförbrukning.

När du byter ut din gamla vedspis till en ny spis får du en effektivare värmekälla som inte behöver lika mycket ved. Nya modeller är tätare och har inte lika stort luftutsläpp som en gammal vedspis. Därför behöver du inte använda lika stora mängder ved.

En vacker inredningsdetalj

Förutom de praktiska funktionerna med en vedspis så är den även en riktigt fin inredningsdetalj. Oavsett om du väljer en modern design eller en mer traditionell stil kommer den att passa fint i ditt hem. När spisen inte används går det bra att utnyttja den som avlastningsbord där maten kan stå och hålla sig varm, eller bara som en extra förvaringsplats.

Våra nya vedspisar finns i både modern och traditionell stil. Några exempel på moderna vedspisar är:

Föredrar du istället en mer gammaldags stil ska du titta nedan vedspisar:

Om du går i tankarna på att byta ut din gamla vedspis hoppas vi att du med den här artikeln fått med dig mer information så att du kan göra rätt val. Utforska gärna alla våra artiklar och guider för mer inspiration!

2 kommentarer

 • Thore Hermansson skriver:

  När jag renoverade vårt torp på 1980-talet så var det naturligt att behålla vedspisen i köket samt den öppna spisen i vardagsrummet. Vi har under åren eldat bara i dessa spisar och varit i huset under långa tider och värmen har räckt till hela huset( fem rum och kök). Vi har elelement för att klara vår bortvaro, men behöver ej nyttja dessa när vi är i huset. Då murstocken blir varm efter några dygn så blir det en jämn värme dygnet runt. På morgonen ca 17-18 grader kvällen 23-24 grader.
  Tips:
  Se till att det finns tegel murat runt vedspisen som kan hålla eftervärmen.
  Murad skorsten, inte plåtrör!
  Lyssna till spisen när den brinner rätt, det skall låta. När det är tyst så är det dax att ekonomisota spisen gärna med hjälp av en grovdammsugare.
  Använd plåthink med lock för att förvara aska i, förvarat ute på stenplattor, då det ofta finns glöd kvar. Töm när hinken är sval på utsidan.
  Elda med torr blandved
  Lycka till.
  PS
  När det är reklamavbrott i TV programmet är det lämpligt att lägga i ny ved.
  DS

Close Menu