Skip to main content
0

Historien bakom Josef Davidssons

By december 5, 2017februari 13th, 2020Inspiration
josef davidssons

Historien bakom Josef Davidssons är lång. Företaget har funnits i mer än hundra år och grundades av den driftige affärsmannen Josef Davidsson. År 1882 öppnade Josef en lanthandel utanför Reftele. Där sålde han allt i från livsmedel till traktorer. Han var också medgrundare till Gislaveds däck och gjorde sig en förmögenhet på aktier. En del av Josefs pengar hamnade i Stiftelsen Davidsonska Donationen, en stiftelse där den än idag delas ut pengar till driftiga lantbrukare i Västbo härad.

Josef Davidssons har gått i arv i generationer

När Josef Davidsson avlidit år 1924, tog bokhållare Hjalmar Andersson över verksamheten. Företaget utvecklades och förändrades genom åren och har gått i arv i flera generationer. Sedan år 2008 ägs och drivs företaget av Markus och Mikael Andersson. Hjalmar var deras farfars far.

Varför vedspisar?

Att det blev just vedspisar för Josef Davidssons beror på att Markus och Mikaels far Ove Andersson hade samlat på sig ett lager av spistillbehör. Under 50- och 60-talen började folk att kasta ut sina vedspisar, och tillverkningen av spisar försvann. Ove funderade över vad han skulle göra med sitt lager och valde att annonsera om att det fanns ett stort lager i Reftele. Det blev ett stort gensvar och han märkte att folk nu var intresserade av vedspisarna igen. Ove började åka runt i Sverige och köpa upp lager med reservdelar och började även att reparera gamla spisar. Här lades grunden till det som är företaget idag.

Hantverksskicklighet

1985 startar Josef Davidssons upp nyproduktion av vedspisar. Här utgick man från de gamla modellerna men förbättrade och förändrade dem på olika sätt. Dagens kaminer och vedspisar har förbättrats och utvecklas för att möta dagens miljökrav. Kvalitén är viktig och tillverkningen av detaljerna läggs ut på noga utvalda gjuterier.

Spisarna byggs ihop i för hand i vår fabrik i Reftele. Här handlar det om hantverksskicklighet som man inte kan ersätta med maskiner, berättar Markus Andersson.

Close Menu