Skip to main content
0

Höstgryta: vårt bästa recept

By oktober 30, 2018mars 20th, 2020God mat på vedspis, Övrigt

Ett riktigt mustigt långkok hör hösten till och värmer under kalla dagar. En höstgryta är en tacksam rätt då den får stå och “gotta sig” för att sedan leverera rena och fantastiska smaker. Kan du göra detta på en vedspis är det nästan ännu bättre, då värmen och doften från spisen blir helt magisk. Idag tipsar vi om ett recept på en riktigt god höstgryta.

Höstgryta – vårt bästa recept

En gryta med äpple och svamp tar fram hösten, ICA har ett underbart recept som vi inte kan vara utan.

4 prt.
500 g benfri högrev
1 gul lök
3 msk smör
1 tärning köttbuljong
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
200 g färska höstkantareller, eller annan färsk svamp
100 g rökt sidfläsk
2 äpplen
2 dl lätt crème fraiche
1 dl grovhackad färsk persilja

höstgryta

Gör så här:

Skär köttet i bitar. Skala och hacka löken.
Bryn köttet i omgångar i 1 msk smör i en gryta. Lägg i lök, buljongtärning, peppar, tomatpuré och soja.
Häll på vattnet. Låt grytan koka under lock ca 1 tim.
Skala, koka och pressa potatisen.
Skär svampen i bitar och fläsket i strimlor. Kärna ur äpplena och skär i bitar. Fräs svamp, fläsk och äpple i 2 msk smör.
Koka upp grytan med crème fraiche och rör ner svamp, fläsk och äpple.
Låt koka några min. Strö över persilja och servera med pressad potatis.
Bryt av en bit bröd och doppa i den smakrika såsen. Vi lovar – du kommer inte kunna sluta äta!

Höstgryta – på vedspis

Om du gör rätten på vedspis, tänk på att en vedspis är en utomordentlig värmekälla och blir således ganska varm. Ställ in temperaturreglaget efter det att spisen fått fyr – öppet reglage innebär maxvärme då elden får ständig lufttillförsel.

Stäm av lite då och då hur det går för grytan.

Här hittar du fler recept!

Close Menu