Höststäda ditt fritidshus – tips

By september 25, 2018 augusti 7th, 2019 Guider & tips
höststäda

Under sommaren var det bad, gräsklippning och grillkvällar som gällde ute på lantstället. Men under hösten är det hög tid att göra den där höststädningen man nämnde när man låg vid strandkanten och plaskade med fötterna. Vad bör man tänka på när man ska höststäda ett fritidshus?

Höststäda ditt fritidshus

Oavsett om du stänger fritidshuset för säsongen eller planerar att besöka huset lite då och då så kan det behövas en rejäl städning. Råttor och möss har en tendens att leta sig in i de allra minsta vrår och därför bör man se över både detta och att basvaror såsom kaffe, knäckebröd och dylikt ligger i tryggt förvar.

Utomhus bör eklöv och grenar krattas upp från din tomt och eventuellt eldas upp.
Eklöv förmultnar inte och kväver gräsmattan vilket kan skapa mögel. Har du löv från andra träd kan de däremot ligga kvar – andra sorters löv förmultnar och göder mattan istället.

höststäda

Ska huset stängas helt över vintern så bör du stänga av vattnet, för att undvika att det ligger kvar och fryser till is. Efter avstängning så tömmer du ut det vatten som ligger kvar i rören.
Även elen kan stängas av helt om du inte tänker vistas i huset – tänk dock på att ventilation fortfarande är viktigt för ett välmående hus. Håll dörrar och självdrag från ventilation öppna precis som vanligt.
Kyl och frys bör också stängas av och tömmas, för att sedan lämnas öppna. Kvarbliven kondens kan annars skapa mögel och dålig lukt, vilket du inte vill ha nästa gång du startar upp dem.

Äger du en vedspis kan det vara god tid för den årliga rengöringen, den kan du läsa mer om här. Om du har möjlighet att vistas i huset lite då och då under höst och vinter kommer denna vara en underbar värmekälla under ruskiga vinterdagar! Ha i åtanke att om huset inte kommer bommas igen helt så bör inomhustemperaturen vara ca. 15 grader.

Hoppas du har fått lite mer kött på benen och känner dig peppad inför din höststädning.

Lämna en kommentar