Skip to main content
0

Inspiration: Vedspisen i mitt hem

By september 4, 2018mars 4th, 2020Inspiration
vedspis

Vi på Josef Davidssons är nyfikna på hur det ser ut hemma hos er och er vedspis! Var har ni placerat den? Använder ni den eller är den en fin inredningsdetalj?

Först ut i vår följetong är Therese Philipsson från Karlskoga. Ta del av hennes historia nedan.

Historien om vedspisen hemma hos Philipsson

“När vi tog över huset vi bor i efter min makes morföräldrar, var det en självklarhet att försöka bevara en gammal och lantlig stil, men samtidigt göra det praktiskt för ett familjeliv på 2000-talet.

Vårt hus är byggt under 1700-talet så det finns många charmiga detaljer däri som vi bevarade. Bland annat vedspisen. Fast vi fick så klart göra om en hel del eftersom den stod bredvid en värmepanna.

Själva vedspisen var helt utsliten, så vi sålde den och köpte en renoverad vedspis istället. Maken som är jägare var extra nöjd över att ha hittat en vedspis från Husqvarna Vapenfabrik.

Tilläggas bör att fram till min makes mormors död, så lagade hon all mat på och bakade med hjälp av vedspisen. Hon till och med strök med ett gammalt strykjärn. Så det känns lite fint att vedspisen, om än i nytt utförande får leva vidare i samma kök”.

vedspis

Vedspisen används flitigt under vinterhalvåret

“Vi använder vedspisen flitigt från höst till vår. Den är helt oumbärlig kalla vintermorgnar, eller när man kommer hem från jobbet och huset hunnit bli utkylt eftersom varmvattnet är slut (vi eldar med ved i en stor panna för värme och varmvatten i ett av våra uthus). Vedspisen ger värme direkt.

Det finns inte heller något som är mer avkopplande än att sitta i köket och lyssna på knastret från vedspisen. Man blir liksom lugn i själen. Ibland brukar vi koka kaffe på vedspisen när vi ändå eldar i den. Den har även visat sig komma till nytta någon gång då det har varit strömavbrott och matlagningen ändå kunde lösas till familjen tack vare spisen.

Vedspisen och köksön är de absolut bästa sakerna i vårt kök!”

vedspis

Stort tack för bilder och din fina text, Therese Philipsson. Följ gärna henne på Instagram, @fruphilipsson

Fotnot: Vedspisen på bilderna är alltså en upprustad äldre modell och finns ej i Josef Davidssons sortiment.
Här kan du se vårt utbud av vedspisar.

Close Menu