HEMMA HOS JANNICE

Jannice bor med sin man Joakim i en liten by utanför Växjö. I ett stort gammalt hus står Smålandsspisen 1896 snyggt inmurad i köket. Tillsammans med ett nyrenoverat, modernt och ganska lantligt kök blir rummet inbjudande och härligt. Jannice berättar att det är hennes favoritrum i huset. Att bara kunna sitta i lugn och ro, höra knastrandet från vedspisen när kylan tränger sig på.

När vi på Josef Davidssons var på besök stod solen högt, ute var värmen nästintill outhärdlig men inne i köket var det svalt. Huset, som är ett gammalt mejeri, är byggt med 40cm breda ytterväggar. Ganska häftigt tycker vi.

Hemma hos reportage

NORRHULT-
KLAVRESTRÖM

Det är i den lilla byn Norrhult som Jannice bor med sin man. För oss som har lite koll på vedspisarnas historia är byn kanske mest känd för sina varumärken Norrhult och Klavreström. Norrhult har alltid präglats av historian, och vedspisarna har i många år varit i fokus. I området tillverkades det både spisar, tillbehör och reservdelar.

Det gamla mejeriet

Husets två våningar har använts både som bostad och arbetsplats. På undervåningen drevs ett mejeri som lades ner år 1962. Norrhults Mejeri hade som mest 140 mjölkleverantörer och ute vid vägen står fortfarande stolparna som användes för att binda hästarna när mjölken skulle lämnas av. Hela nedervåningen var kaklad och väggarna mycket tjocka för att få en svalare temperatur. David Lindqvist tog över som mejerist efter Edvin Ockander som drev mejeriet de 5 första åren.

Hemma hos reportage

DET NYA KÖKET

För ett år sen blev det nya köket klart. Känslan i köket är lugn och harmonisk. Jannice har verkligen satsat på bekvämlighet och lantkänsla. Hon berättar hur hela nedervåningen var en hel lägenhet förr, utan väggar. Det var häftigt att stå där. Det vita kaklet andades mejeri.

Hela nedervåningen är ombyggd sedan dess, men än är det inte klart. Man kan tydligt se att det inte har varit ett vanligt hus, historian syns på något sätt i de tjocka väggarna.

Det nya köket är en samlingsplats där alla familjemedlemmar är välkomna. Den lilla platsen under fönstret är populär för de små, djur som barnbarn. Vid köksbordet kan man njuta av nybakat. Jannice berättar att hennes svärmor också är duktig på att baka. Under vårt besök fick vi smaka på hennes goda Bondkringlor.

Hemma hos Reportage
det nya köket hos jannice

VARFÖR VALDE NI ATT SÄTTA IN EN VEDSPIS?

Jannice får frågan skiner hon upp. Hon berättar att hon älskar att vara i köket, helst av allt bakar hon. Det var en anledning till att de valde just Smålandsspisen 1896 då en rejäl gjutjärnspis kan fördela värme jämt och har en stor bakugn. Hon ser vedspisen som en del av inredningen, det finns en speciell charm i att det gamla möter det nya på något sätt. Jannice och Joakim har alltid varit vana vid att ha tillgång till en vedeldad värmekälla. Ända sedan uppväxten har det varit en självklarhet, vedspisen ger inte bara värme när det är kallt utan skapar en känsla av mys och trygghet. En speciell värme som är svår att beskriva.

Hemma hos reportage

VAD INSPIRERAR DIG?

Matlagning och bakning ligger som sagt Jannice varmt om hjärtat. Hon berättar att hon länge velat lära sig mer om örter och nyligen köpte hon en bok, Häxans Trädgård. Boken handlar om kulturhistorian kring trädgårdar och örtlära. Hur örter kan användas medicinskt, i matlagning och hudvård. Visionen är att skapa allt på kokspisen.

De första växterna hon ska börja med är nässlan och maskrosen. Det är viktigt att inte ta på sig för mycket, då är det lätt att det inte blir av.

Hemma hos reportage
Hemma hos reportage

Jannice pratar med sin svärfar som alltid haft vedspisar. Som mest hade de 5 stycken. Hon skrattar och säger till Rune;

”Det räcker inte med en vedspis, man behöver ha flera. I reserv”
hemma hos reportage
hemma hos reportage
Hemma hos reportage

Vill du veta mer om våra vedspisar?

För att se hela vårt sortiment av vedspisar, klicka här. Har du en gammal vedspis som behöver lite omsorg och kärlek kan du kika runt bland våra reservdelar. Det finns en stor chans att vi kan leverera något som passar till just din spis. Oftast behövs en grundlig rengöring av vedspisen en gång om året och att byta ut slitna delar är viktigt för att behålla vedspisen i gott skick. Läs mer om hur du tar hand om din spis här.