Kamin – 5 tips du bör tänka på

By oktober 23, 2018 augusti 7th, 2019 Guider & tips, Inspiration
kamin

Att ha en kamin i sitt hem innebär en värmekälla som  kan värma upp ett helt hus. Dessutom är det en otroligt fin och mysig detalj i hemmet. Idag tipsar vi om vad du bör tänka på när du ska investera i en kamin.

5 tips vid köp av kamin

1. Välj vilken typ av kamin du ska ha. Vi på Josef Davidssons har högkvalitativa kaminer och du kan välja täljstens- eller gjutjärnskamin.
En gjutjärnskamin ger en snabb uppvärmning medan en täljstensvariant ger mer långvarig värme, även efter att elden har falnat.

2. Bestäm var kaminen ska stå. Tänk på kaminen som en möbel och inredningsdetalj, det är en stor pjäs som kommer stå på sin plats i många år framöver, var därför helt säkra på placeringen. För bästa effekt bör en kamin stå så centralt som möjligt, för att sprida bästa möjliga värme och mysfaktor. Se över vilken storlek kaminen bör ha för att fylla bästa möjliga funktion, beroende på husets storlek ska du anpassa kaminen därefter.

3. Tänk på underlaget! Ska kaminen stå på ett trägolv måste man använda sig av ett material mellan kamin och golv som är icke-brännbart. Storleken på detta material varierar beroende på kaminens storlek, men grundregeln är att detta material ska vara 30 cm framför kaminen och 15 cm åt varje sida.

4. Lämna in bygganmälan till kommunen. Detta kan du läsa mer om här.

5. Är du händig kan du montera din kamin själv, men innan du börjar elda ska en besiktningsman provtrycka och godkänna skorstenen.

kamin kamin

Nu är det bara att njuta av din nya investering – kryp upp i en skön fåtölj med en kopp thé och känn den härliga värmen! En kamin kommer sänka dina elkostnader samtidigt som den blir en vacker och ståtlig detalj i ditt hem.

Osäker på vilken sorts kamin du ska välja, eller vill ha övriga tips och råd? Kontakta oss så hjälper vi dig! info@josefdavidssons.se

Lämna en kommentar