Skip to main content
0

Kockums Jerverk – en historia som berör

By april 8, 2019februari 23rd, 2022Inspiration, Övrigt
kockums jernverk

Letar du efter en present utöver det vanliga? Något som faktiskt kommer att användas och som håller – år efter år? Kockums Jernverk har precis vad du behöver – köksattiraljer som kommer att leva kvar lång tid framöver!

När plasten ansågs bättre än kvalité

1893 lanserades ett emaljerat kokkärl som kom att ta hushållen med storm. Grytor från Kockums fanns i var hem och andra emaljerade kärl sålde i snabb takt, under 1930-talet hade de verkligen sina glansdagar.

Under 60-talet dalade dock försäljningen när modernisering gick före kvalité. Då var plast något enkelt, billigt och modernt och Kockum fick tillslut känna sig besegrade och stängde fabriken.

Frågan är; var det verkligen enbart efterfrågan av plast som gjorde att Kockums Jernverk tvingades stänga sin fabrik, eller kan det vara så att kvalitén som deras produkter hade gjorde att man inte behövde köpa nya?

Grytan gör comeback

Just att kvalitén på Kockums varor var något utöver det vanliga är inte någon skröna. Många är vi dem som fått ärva en gryta eller kärl från någon närstående då de inte längre behövde den – och då har den ändå ett antal år på nacken.

Faktum är att det var just en begagnad gjutjärnsgryta som fick Kockum att återuppstå igen.

Rickard Andersson ärvde en gryta från sin mamma och glädjen var ett faktum.

Jag blev väldigt förtjust i designen, formen och färgen och jag tog för givet att den här produkten fortfarande fanns på marknaden – det kändes som en produkt helt rätt i tiden. Men efter lite efterforskning så insåg jag att företaget lades ner för 45 års sen och det var där allting började för mig.

Rickard registrerade då varumärket igen och därmed var en ny epok för Kockum inledd.

Kockums Jernverk är nu helt rätt i tiden, från plasten på 60-talet till den naturliga och miljömedvetna värld vi lever i nu så är bestående köksmaterial a och o. De har utvecklat sitt sortiment men har samma kvalitetstänkande och omsorg kring detaljer. Kockum tar största möjliga hänsyn till människa och miljö, därför består varje kärl av naturliga råvaror.

kockums jernverk

Presenttips

Vi på Josef Davidssons är stolta återförsäljare av Kockums Jernverk, då vi bär på en liknande historia själva. Förr var vedspisen den självklara värmekällan i hemmen, en plats där familjen samlades och lagade mat. Med tiden ersattes den till spis och ugn samt element. Vedspisen har dock levt kvar, för även där började man inse prisfördelarna och den mysighetsfaktor den utgör – och har gjort, i alla år. Idag anses en vedspis som något trendigt och lyxigt, och praktiskt framförallt!

Äger man en vedspis passar Kockums utbud perfekt. De andas samma tidsanda och ger den där “piffen” man söker i sin inredning. Deras tillbringare är perfekt att ha nära vedspisen. 

Vill du läsa mer om vår historia finner du den här.

Close Menu