0

Ska du köpa vedspis? Vi ger dig 5 snabba tips!

By november 2, 2017mars 4th, 2020Guider & tips
köpa vedspis

Planerar du att köpa en vedspis till ditt hem? Det finns vissa saker som man bör känna till för att kunna välja den spis som lämpar sig bäst. Nedan listar vi några punkter som du kan ha i åtanke när du ska göra ditt val. Vid frågor eller funderingar så finns våra återförsäljare alltid till hands för att hjälpa dig med allt ifrån valet av vedspis till slutlig installation av spisen.

Begagnad eller modern vedspis?

Har du tänkt dig en begagnad eller en ny och modern vedspis? De äldre vedspisarna har inte samma förbränningsteknik som de moderna spisarna, vilket innebär att en äldre vedspis syresätts enbart via ask/eldstadsluckorna. Detta medför bland annat kraftigt ökade CO-utsläpp. En äldre vedspis är inte alltid laglig att installera i nyare hus.

Ur miljöperspektiv är därför modern förbränningsteknik ett bättre alternativ. Nya vedspisar har även möjlighet att ansluta extern tilluft (uteluft). Uteluften behövs till exempel i nya täta hus där det finns Mekanisk frånluft. Uteluftsanslutningen på de nyare spisarna gör att sekundärluften kommer in underifrån och även från baksidan av vedspisen.

5 snabba tips när du ska köpa vedspis:

1. Ta reda på boytan

Först tar du reda på hur stor boytan är. Detta gör man för att veta hur mycket energi som behövs för att värma upp huset. Olika kaminer och vedspisar har olika kapacitet.

2. Säkerställ att vedspisen är CE-märkt

Se till att den vedspis du är intresserad utav är CE-märkt (Boverket har som krav i dag att vid en nyinstallation måste eldstaden vara CE-märkt)

3. Fundera på vilken effekt du önskar

En medeleffekt på till exempel 4kW klarar att värma upp upptill 60-70 kvm beroende på hur öppen planlösningen är. Man överdimensionerar ofta eldstadens effekt förhållande till rummets storlek.

4. Gjutjärn eller täljsten?

Vill du att spisen ska ge snabb värme eller lång eftervärme? En vedspis som är uppbyggd i plåt blir fortare varm men svalnar då också av snabbare. En gjutjärnsvedspis är lite trögare i starten men ger en jämnare temperatur i ugnen och en betydligt längre eftervärme. Är man ute efter extra lång eftervärme så kan man även lägga in täljsten i bakugnen. Täljstenen lagrar värmen under tiden man eldar och ger extra lång avsvalningstid efter avslutad eldning.

5. Glöm inte bygganmälan

Tänk på att alla ny- eller ominstallationer ska besiktigas av skorstensfejarmästare och en bygganmälan ska göras till kommunen. Blanketter om bygganmälan finns på kommunens hemsida att ladda ner.

Här hittar du alla våra vedspisar – vilken är din favorit?

Har du frågor eller funderingar kring ditt val av vedspis? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Lämna en kommentar