HEMMA HOS EMMA

I ett vackert rött hus med vita knutar bor Emma med sin hund Aslan och sina katter. Vi fick äran att besöka Emma i hennes vackra hem som bara sprudlar lantliv. Huset är från 1909 och även om Emma har renoverat och byggt till bit för bit så finns mycket av det gamla kvar i golv, lister och väggar. En fantastiskt lantlig stil, det är det ingen tvekan om.

lantligt rött hus

Vedspisen – Kökets Hjärta

Loppis, trädgård och pyssel är några av Emmas stora intressen. Hon berättar att hon älskar att bevara allt gammalt och ge det nytt liv i sitt hem.

Bland det första Emma gjorde när hon köpte huset var att renovera köket. Luckor och skåp målades, golvet byttes ut och där den förra ägaren hade installerat en kamin ville hon ha en vedspis. Efter en uppväxt på landet och många stunder hos sina morföräldrar som alltid eldade i järnspisen kände Emma att en egen spis, det skulle hon ha.

Valet föll på Smålandsspisen 28, en mindre vedspis i gammaldags stil. Hon fick hjälp av Anderö murverk och platssättning i Nässjö med att installera och mura upp spisen så som hon ville ha det. En kåpa fanns redan på plats. Troligen hade det funnits en vedspis tidigare, innan den förre ägaren ersatte den.
– Vedspisen är kökets hjärta, berättar Emma. Vi samlas runt köksbordet och spisen finns alltid i bakgrunden.
Ljudet av lågorna och knastrandet ger ett lugn samtidigt som värmen sprider sig i rummet.

smålandsspisen 28
sota ur aska
emma och aslan

En gammaldags inredningsstil

För Emma är spisen en snygg detalj i köket, en inredningspjäs som gör hemmet komplett. Att förändra och förnya när årstiderna kommer är något hon brukar göra. Nu längtar hon till julen då ljus, hjärtan och granris får ta plats. På loftet i uthuset brukar hon stå och binda kransar att hänga upp och pynta med.

Huset är inrett i en gammaldags och lantlig stil. Emma älskar allt med en historia.
– Att inreda med gamla detaljer från släktingar och loppisar gör att det blir en hemtrevlig och varm känsla, säger hon.  Emma köper nästan inget nytt utan byter successivt ut de nya saker hon har sedan tiden i lägenheten.

lantlig stil
emmas trädgård täckt av snö

Vad är det bästa med att bo på landet?

– Närheten till naturen och skogen är det absolut bästa. Det är inget jag kan vara utan, det är jätteviktigt för mig att kunna vara ute.
Att vandra och vara i naturen är en stor del i Emmas liv, trädgårdsarbetet lika så. Mycket tid har lagts på trädgården och man kan lugnt säga att Emma är en kreativ själ med många idéer. När vi besökte Emma hade den första snön precis fallit och låg som ett vitt täcke över tomten.

lantliv
kakelugn
gammal byrå
sovrum
hunden aslan

Vill du veta mer om våra vedspisar?

För att se hela vårt sortiment av vedspisar, klicka här. Har du en gammal vedspis som behöver lite omsorg och kärlek kan du kika runt bland våra reservdelar. Det finns en stor chans att vi kan leverera något som passar till just din spis. Oftast behövs en grundlig rengöring av vedspisen en gång om året och att byta ut slitna delar är viktigt för att behålla vedspisen i gott skick. Läs mer om hur du tar hand om din spis här.