Skip to main content
0

Maxa matlagningen med vedspis

maxa matlagningen med vedspis

Visst minns du dina barndoms dagar när det grillades korv och pinnbröd över öppen eld? Att laga mat ”på riktigt” är något som många av oss förknippar med varma känslor. Doften av rök, tillsammans med knäppandet av elden och smaken av nylagad mat blir en härlig kombination som gör måltiden till en hel upplevelse. Med en vedspis blir varje måltid en hel upplevelse, och mycket mer!

När du tänder din vedspis är det en helt annan sak än att slå på plattan på din elektriska spis. Arbetet som du lägger ner på att bara få igång spisen gör att du uppskattar maten så mycket mer än om du bara kokat lite makaroner och stekt köttbullar på din elspis. Lägg därtill att du i en vedspis värmer upp hela spisen, och även hemmet, så matlagningen innebär liv och värme på ett helt annat sätt.

Laga mat på vedspis – en upplevelse

När du lagar mat på en vedspis så är det ett lite annat sätt att gå till väga. Du kan inte styra värmen med samma exakthet som på din elspis, vilket gör att du måste vara mer närvarande i din matlagning. Dessutom värms hela spisen upp, inte bara enskilda plattor, vilket främjar att laga mer mat på en gång. Det går ju nämligen inte mer bränsle om du har två kastruller igång än bara en. Så passa på att koka grönsaker och laga till en riktigt god sås när du ändå har spisen varm.

När du sedan sätter dig till bords gör du det med en helt annan tillfredsställelse i kroppen. Arbetet med att få igång elden och den närvarande känslan i matlagningen, tillsammans med dofterna och värmen som sprider sig från elden, lockar fram en känsla av att ha presterat något bra.

När måltiden är över finns värmen från spisen fortfarande kvar, och lägger sig som en varm filt över hemmet. Det tjänar som en påminnelse och gör att dina tankar och känslor längre håller sig kvar i den behagliga stadium som måltiden gav.

matlagning på vedspis

Viking – en modern vedspis med ugn

Vedspisen Viking är en modern vedspis i plåt som passar utmärkt att använda till matlagning. De större modellerna (Viking 60 och Viking 75) har båda en bakugn som är perfekt för att laga mat och baka. 

Våra bästa tips för att maxa matlagningen på vedspis

Ifall du är nybörjare på att laga mat i vedspis så är det bäst att du provar dig fram för att se vad som fungerar bäst på just din spis. Vi har dock några bra tips som vi vill dela med oss av här:

  • Gjutjärnsgrytor, stekpannor av gjutjärn och emaljerade kastruller är optimalt att använda på vedspisen
  • Justera värmen med hjälp av reglaget efter att spisen fått fyr. Med ett öppet reglage får du maxvärme eftersom elden då får lufttillförsel hela tiden
  • Du kan även flytta runt kastrullerna på vedspisen för att reglera värmen. Efterhand kommer du lära dig var någonstans värmen är högst och lägst
  • Ska du baka bullar? Vänd på plåten några gånger under gräddningen så blir dina bullar jämnt gräddade.  

Om du är intresserad av att ha en måltid som aktiverar dig på ett mer grundläggande sätt, och lämnar dig med en djup känsla av tillfredsställelse, är en vedspis rätt väg att gå. 

Våra vedspisar öppnar upp för möjligheten att laga mat, baka bröd och skapa måltider som går utöver det du är van vid. Lite som när du var barn och satt framför en öppen eld och väntade på att ditt pinnbröd skulle gräddas klart så att du äntligen kunde få sätta tänderna i den nybakade degen.

Close Menu