Recept på scones

By september 12, 2018 augusti 7th, 2019 God mat på vedspis
recept på scones

Få saker är så förknippat med höstmys som en nygräddad omgång scones. Det är enkelt att göra, och du kan variera det till det oändliga.
Har du testat något recept på scones i en vedspis någon gång? Resultatet blir rustikt och med otroligt gott resultat.
Vi delar med oss av vårt bästa recept på scones, som fungerar så väl till vedspis som till vanlig ugn.

TRADITIONELLT RECEPT PÅ SCONES

8 bullar
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50g smör
2 dl mjölk, eller filmjölk

Gör så här
Sätt ugnen på 250°C
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen, mosa med en gaffel
Häll ner mjölken och rör ihop till en deg
Dela upp degen i 4 jämnstora bullar
Platta ut dem med handen
Dela varje bulle i 4 delar med hjälp av en kniv
Nagga med en gaffel
Grädda i ugnen 10 – 12 minuter

MittKök tipsar om olika variationer på scones. Man kan till exempel tillsätta lite torkad frukt i din deg för extra saftigt bröd.
Önskar du mer textur kan även någon deciliter hackade nötter och mandlar vara en smakupplevelse.
Vi brukar använda hälften vetemjöl, hälften grahamsmjöl för att få ett lite mer matigt bröd.
Avnjut dina nybakade bröd med smör, ost och marmelad och en kopp thé framför vedspisen eller kaminen.

recept på scones

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN LAGAR MAT I VEDSPIS

Lagar du scones i vedspis finns det en del tips man bör ha i åtanke. En vedspis är en utomordentlig värmekälla och blir således ganska varm. Ställ in temperaturreglaget efter det att spisen fått fyr – öppet reglage innebär maxvärme då elden får ständig lufttillförsel.
Stäm av lite då och då hur det går för bröden, scones ska vara frasiga på utsidan och mjukt och saftigt på insidan.

Blev du sugen på att göra mer recept? Ta del av vårt bästa recept för kantarellstuvning och kanelbullar så att du kan briljera i köket.
Bon Appetit!

2 kommentarer

Lämna en kommentar