Skip to main content
0

Recept: vedugnsbakad pizza

By januari 22, 2019mars 4th, 2020God mat på vedspis
vedugnsbakad pizza

Inget smakar väl så gott som en frasig vedugnsbakad pizza, rykande varm från vedspisen? Smakerna blir på något vis mer intensiva om man gjort det själv, på äkta vis. Idag tipsar vi om vårt favoritrecept på vedugnsbakad pizza!

Vedugnsbakad pizza

Det finns en gammalt citat som lyder: “Ingen kärlek är mer äkta, än kärleken till mat” och detta är något vi vill skriva under på. Maten och elden har samlat människor tillsammans i urminnes tider och därför vill vi idag lyfta dem båda – att göra mat i vedspis.

När man ändå bakar i vedspis kan man lika gärna göra det ordentligt, det är vår filosofi. En pizzadeg är smidig och kräver endast få ingredienser. Däremot kräver den tid då den ska jäsas. Tänd först i vedspisen så att den får upp värmen och sedan när degen är färdigjäst kan du börja att grädda den.

Recept på pizzabotten, 6prt:
25 gram jäst
3,75 dl vatten, fingervarmt
3 msk olja
0,75 tsk salt
9,5 dl mjöl

Smula jäst i en bunke med fingervarmt vatten. Tillsätt olja och salt och slutligen mjölet. Knåda ihop degen och låt jäsa i 30 – 60 minuter – klart.

Låt kreativiteten flöda när du gör vedugnsbakad pizza

Bred på en god tomatsås som du gjort själv av:
tomater, vitlök, tomatpuré, oregano, salt och peppar. Smaka av med lite socker om så önskas. Låt småputtra i 10 – 15 minuter. Tycker du såsen känns aningen smaklös kan en grönsaksbuljong göra susen.

Därefter plockar man fram fantasin och kreativiteten – vad föredrar du för krydda och toppings när du gör en vedugnsbakad pizza? Ska det vara en traditionell pizza med ost, kött och någon grönsak eller vill du ha sallad, lufttorkad skinka och oliver?
Vi själva gillar ost, champinjoner, lök och kyckling. Mums!

vedugnsbakad pizza

Grilla pizzan i ca. 10 minuter i het värme. Vår fina grillpanna fungerar likväl på spishäll som direkt på elden och kommer väl till användning om du äger en JD 27 eller JD 227.

Vill du ta del av fler recept? Här finner du vårt bästa recept på en riktigt matig höstgryta och här hittar du ett gott recept på scones.

Close Menu