Skip to main content
0

Reservdelar & spislera – allt du behöver veta

By maj 6, 2019februari 17th, 2020Guider & tips
byta reservdelar och spislera på vedspis

Många glömmer bort att även hållbara produkter behöver underhållas. En vedspis behöver kärlek och omtanke och i gengäld kommer den finnas i ditt hem under flera generationer. Följ vår enkla guide för att lära dig allt om spislera och reservdelar till vedspisen!

Behöver du nya delar till din vedspis?

Gamla järnspisar och kaminer som har blivit stående kan se ut att vara i väldigt dåligt skick vid första anblick, men går faktiskt oftast att rädda med lite tid och kärlek. Vanliga problem på äldre spisar brukar vara att de är rostiga, behöver ny spislera över ugnstaket och kanske har uttjänta brännjärn och roster. Dessa problem är ganska enkla att åtgärda.

De vanligaste eldstadsdetaljerna som man bör hålla lite koll på är brännjärnet, cisternjärnet och rostret. Dessa sitter invändigt i eldstaden och slits när man eldar. Brännjärnet är den del som sitter närmast ugnen och cisternjärnet sitter tvärsöver mot yttersidan. Rostret är den del man lägger veden på. Även leran på ugnstaket är viktig för att skydda spisen. På de nyare spisarna som vi säljer i dag finns redan täljsten placerad över bakugnen som ett extra skydd men på de äldre vedspisarna finns endast lera. Denna kan behövas att muras om efter några år, men oroa dig inte! Det är enkelt göra detta själv, vid köp av eldfast lera för murning.

byta reservdelar på vedspis

Men hur vet man då när brännjärnet eller cisternjärnet behöver bytas? Ofta efter 3-5 år blir delarna deformerade av värmen, de kan spricka och krokna och skyddar då inte längre spisens konstruktion. Brännjärn, cisternjärn och roster kan man enkelt byta själv.

Spislera – en viktig komponent

Som vi nämnde ovan behövs ett lager spislera över ugnen för att bevara spisen i gott skick och för att få en jämn fördelning av temperaturen. Leran bidrar också till att värmen inte stiger och sjunker för hastigt när man eldar, och förhindrar att spisen spricker vid för hård eldning.
I gamla järnspisar brukar man bara se rester efter denna isolering i form av ett gruslager ovanpå ugnen.

Så här applicerar du spislera:

 • Gör rent ugnstaket
 • Blanda all lera och svarvspånet med vatten tills du får en tjock massa
 • Lägg ett jämnt, snyggt lager på hela taket. Tjockleken på det utlagda bruket bör vara mellan 10 och 15 mm.
 • Efter en veckas torkning kan du börja elda i spisen igen.
 • Elda försiktigt de första gångerna för att sedan öka successivt.

Tips! Ställ 4-5 värmeljus i ugnen. Fukten tränger lättare och snabbare ur leran då. Detta förhindrar att fukten byggs in, vilket kan resultera i att leran spricker.

Nu kommer den roligaste delen, det är dags att ta fram spissvärtan! Läs mer om det här. Vänta med att montera tillbaka alla luckor och dylikt efter du applicerat spisleran, då är det lättare att komma åt med spissvärtan.

Kolla på vår film om hur du byter reservdelar och lera här via youtube eller nedan


 

10 kommentarer

 • Ragnvald Strömhage skriver:

  Har vedspis Bolinder

 • Bettrina Heitmann skriver:

  Älskar vedspisen… Fundera på att få en ny

 • Kristina Minjöör skriver:

  Eldar ofta i min vedspis! Den är gammal, Norrahammar nr:26, behöver byta ett brännjärn och lägga ny spislera! Var kan jag få tag i detta? Svårt med gamla delar till vedspisar! Alla ser inte likadana ut heller! Mvh Kristina

 • Sigmund Omarhaug skriver:

  Hei. Jeg har en Högfors Siro No 51, vedspis på Åland.
  Hvor kan jeg få reservedeler til denne?
  Bakerovnsluken har en skade. Spjeldet som regulerer varmen rundt bakerugnen er trasig.

  • Nadja skriver:

   Hej, Det finns inga nya delar till denna modellen att köpa idag. Kanske att Nacka Byggnadsvård kan ha begagnade delar. Deras telefonnr. är 08-55660999.

 • Solveig Ivarsson skriver:

  hejsan . jag har en norrahammar 1927 eller 1926. är reservdelarna samma är vad skiljer. jag måste byta brännjärnet.

 • Jan Åkerstedt skriver:

  Hej
  Är det bara lera på ungstaket? I vår gamla vedspis finns det något som ser ut som ugnsfast tegel framför cisternjärnet. Kan det vara något som har ramlat ner?

  M V H Jan

  • Nadja skriver:

   Hej Jan! Det beror lite på vilken spis det gäller. Vissa spisar har ugnsfast tegel framför och de traditionella gamla gjutjärnsspisarna har inte. Maila oss gärna en bild på spisen och insidan så ska vi se om vi kan hjälpa dig. Det går bra att maila oss på [email protected] 🙂

   Mvh Josef Davidssons

Close Menu