Skip to main content
0

Rusta upp din gamla vedspis – Så här gör du!

By april 20, 2022Guider & tips
rusta upp din gamla vedspis

Bilden ovan på denna gamla vedspis är tagen i från Peder Edvinssons bok “Elda i vedspis”

Den stundande vedeldningsperioden är snart slut och våren sprider sig i stora delar av landet. Varför inte passa på att rusta upp din gamla vedspis inför nästa säsong. Då kan man till hösten kura upp sig i soffan framför en varm brasa och höra det ljuvliga ljudet från sprakandet av vedspisen.

Många besöker vid den här tiden sina sommarstugor första gången efter vinterhalvårets vilopaus. Kanske har fukt smugits sig in i huset och vedspisen har angripits av mild rost. Detta är inget att oroa sig för och går enkelt att åtgärda.

Börja med att se över din spis och fundera över vad som behövs göras. Några frågor du kan fundera på är: Är spisen rostig? Hur ser leran över ugnen ut? Behövs delarna i eldstaden bytas ut?

När du har kommit fram till vad du behöver så besöker du josefdavidssons.se och beställer det du behöver. Oftast behövs en hink med eldfast lera, samt de vanligaste delarna till eldstaden (brännjärn, cisternjärn, roster och bakre järn). Om du är intresserad av vedspisar och vedeldning så lägger du till denna bok av Peder Edvinsson i varukorgen också. Bra läsning tycker vi! Kolla gärna på vår video där Peder visar hur man applicerar lera på ungstaket samt byter delarna inuti eldstaden.

Så här gör du:

Borsta bort all rost på spisen

Använd en mjuk stålborste eller en bit stålull och börja försiktigt borsta bort rosten. Var försiktig så att du inte repar spisen för mycket.

Lägg på ny eldfast lera på ugnstaket

Borsta bort den gamla leran. Har du tur så har den spruckit i lite större delar som går lätt att lyfta bort. Blanda till din Eldfasta lera enligt instruktionerna på hinken och applicera på ugnstaket. Låt leran torka i några dagar innan du eldar.

Nya reservdelar

Nu när du har ny lera över ugnen så är det dags att sätta in de nya delarna i eldstaden. Följ instruktionerna i denna video.

Applicera spissvärta

Applicera sedan spissvärta med medföljande svamp eller en mjuk bomullstrasa. Har du en spis med mycket mönster kan det vara svårt att komma åt de minsta ställena, använd då en tandborste eller mindre pensel att applicera med. Läs här hur du enkelt applicerar spissvärta.

Hitta rätt reservdelar till vedspisen

Det är viktigt att hålla koll på om något i vedspisen behöver bytas. Många glömmer helt bort att även hållbara produkter behöver underhållas. På vår hemsida kan du på ett enkelt sätt hitta reservdelar till de flesta gamla spisar. Om spismodellen du har inte finns listad på denna sida, har vi tyvärr inte delar till den. Då rekommenderar vi dig att söka på begagnatmarknaden eller hittar en smed som kan hjälpa dig.

Reservdelar till vedspisen

Här ser du några viktiga förslitningsdelar som är du behöver hålla koll på, de kan enkelt bytas ut när de blir dåliga.

Självklart tillverkar vi även nya miljögodkända spisar med den senaste förbränningstekniken som till exempel JD Idun No 1, Smålandsspisen 1896 och Viking 30.

Lycka till med att rusta upp din gamla vedspis!

Varma hälsningar, Josef Davidssons

 

Close Menu