Skip to main content
0

Så byggs en modern vedspis (i 8 steg)

By mars 24, 2020april 2nd, 2020Guider & tips, Inspiration
måla och slipa en vedspis

Så byggs en modern vedspis – i 8 steg

En vedspis är något av det vackraste som kan pryda ditt hem, men vet du hur den faktiskt skapas? Tillvägagångssättet för att bygga en gjutjärnsspis idag skiljer sig inte så mycket åt från hur de byggdes för 150 år sedan. Däremot finns det moderniteter som gör att processen går snabbare – och som gör spisarna snyggare!

Förr tillverkades alla vedspisar för hand och de vackra ornamenten höggs ut i trästycken. Processen må ha varit charmig men det blev ibland lite sisådär med kvaliteten. Men det är kanske inte så konstigt att alla delar inte blev exakt likadana då de handformades.

Idag gjuter maskiner de olika delarna och då kommer man så nära perfektion som möjligt. Bäst möjliga resultat får de tillverkare som sedan väljer att montera gjutjärnsspisarna för hand då ingen maskin kan mäta sig med noggrannheten hos en person!

Det som framförallt skiljer sig i tillverkningsprocessen idag handlar om hur luften kommer in till brasan. Tekniken har förfinats under åren och idag är även gamla vedspisar i gjutjärn utrustade med modern förbränningsteknik.

Så här går det till när en modern gjutjärnsspis byggs

1. Utformandet av 3D-ritningar

Hela tillverkningsprocessen av en vedspis i gjutjärn tar ungefär 1,5 år. I det första steget skapas ritningar av spisen, vilket i regel sker på plats hos vedspistillverkaren. Under åren har det funnits mängder av modeller, men moderna gjutjärnsspisar är ett hopkok av de främsta tidigare modellerna. Dessa har sedan förbättrats avsevärt genom åren, så en modern vedspis är minst sagt väloptimerad idag.

En viktig del i optimeringen av vedspisar har varit att få ner tiden för tillverkningsprocessen. Det börjar redan i ritningsstadiet i och med dagens 3D-teknik. Genom denna har man numera möjlighet att testa delarna innan de har producerats. Man har en finslipad precision vilket leder till en tätare spis och en mer exakt produkt.

ritningar för vedspis

2. Modelltillverkare tar över

Ritningarna lämnas sedan iväg till modelltillverkare som går igenom dem och ser till så att de är möjliga att producera. Ritningarna lämnas iväg för granskning och sedan sker i regel en del mindre justeringar.

3. Modellerna tillverkas

Sedan är det dags för modellerna att tillverkas hos en modelltillverkare. Ju finare ritningar man har att använda sig av då, desto finare blir gjutmodellerna som tillverkas i aluminium och slutligen sedan de färdiga delarna i gjutjärn. Ju bättre modeller man har – desto snabbare fortlöper sedan också processen. Genom den nya tekniken har man vunnit massor av arbetstimmar de senaste åren.

4. Utfallsprov

Sedan får vedspistillverkaren tillbaka så kallade utfallsprov. Det brukar vara runt 5-10 bitar av varje del. Syftet med dessa är att upptäcka eventuella fel som måste korrigeras innan man kan göra en större serie av delarna. När allting fungerar så sätts serieproduktionen igång och samtliga delar levereras sedan tillbaka till vedspistillverkaren.

delar av vedspis

5. Montering

När en välfungerande modell har tagits fram går processen snabbt! Monteringen drar igång genom att spisens stomme byggs ihop och från dess att monteringen inleds tar i regel de resterande stegen bara 1,5-2 timmar innan vedspisen är redo att packas ner i en kartong.

montera vedspis

6. Slipning

Delarna till de senaste spismodellerna kommer tillbaka från gjuteriet med en fin, hög finish men vassa kanter behöver slipas till. Dessutom gör man vissa justeringar på luckorna för att de ska gå lätt och hänga rakt. De som slipar använder olika slipmaskiner som exempelvis vinkelslip.

slipning av vedspis

7. Lackering

Nästa steg i processen är lackeringen där alla utvändiga delar målas med en svart, värmetålig färg. Man använder i regel en tvåkomponentsfärg som härdar när den torkar. Fördelen med att använda en sådan är att spisen inte luktar när man börjar elda i den och den blir varm. Enklare färger härdar med värmen och då osar det färglukt under de första eldningarna vilket man så klart gärna vill undvika.

Måla vedspisen och detaljer

8. Slutmontering

Det allra sista steget är slutmonteringen och här läggs de sista medföljande delarna i spisen som till exempel spiskrok och bakplåt. Även luckorna med knoppar och glas monteras på plats.

__________

Har du fler frågor kring hur en gjutjärnsvedspis byggs är du välkommen att höra av dig på [email protected]

Bläddra bland våra vedspisar här »

Close Menu