Skip to main content
0

Så gjuter du din egen kåpa till vedspisen

By maj 13, 2019februari 12th, 2020Guider & tips
gjut din egen kåpa till vedspis

I detta inlägg visar vi hur du gjuter din egen kåpa till vedspisen.

Johanna och Kristofer Berglund har precis blivit klara med en stor köksrenovering. Ett spännande projekt som vi på Josef Davidssons har fått följa med på, de valde nämligen att installera en utav våra vedspisar, en Smålandsspis 1896. Johannas pappa är en duktig och erfaren murare och vi kan minst sagt säga att det är en av de finaste installationer vi sett på länge. På sin blogg visar Johanna hur hennes pappa byggde en egen kåpa över vedspisen. I dag tänkte vi dela med oss av hennes berättelse och bilder.

Så gjuter du din egen kåpa med mineritskivor

Börja med att svetsa i hop en stålkonstruktion som ska hålla upp kåpan, här fäster du även hörnstolpar om du behöver några. Bygg upp minereitskivor med vinklar för att få till kåpan.

För att få till fina konsoller nedtill gör man en träform som man klär in. För att få snygga profiler har Johannas pappa satt i små fasningar. Ett tips är att lägga tid på detaljer för det är detaljerna som gör helheten.

För att det inte ska bli bubblor i betongen måste man vibrera / skaka den. Johannas pappa använde en borrmaskin.

Låt gjutbetongen torka i ungefär en vecka och ta sedan bort formen. Putsa upp minereritskivorna lätt med ett tunnare lager betong och måla sen med 2 lager kalklitir (kalkfärg). Johanna använde färgen Ivory och den finns att köpa i hennes butik.

johannas vedspis

Fler sätt att gjuta en kåpa

Ett annat sätt är att man fäster en stålkonstruktion i väggen precis som ovan med hjälp av borr och plugg. Sedan använder man lekastenar och skär ut snitt i stenen för vinkeln på stålkonstruktionen. Därefter lägger man stenen över och använder silikatskivor för att bygga upp kåpan, med hjälp av lättbetong. Detta är ett enklare sätt att bygga upp kåpan. Sedan putsar man över med murbruk och målar. Man kan tälja i lekastenarna för att få snygga detaljer i gjutningen. En bättre instruktion kommer snart. 

Hoppas detta var till hjälp för dig som funderar på hur du ska få till en fin kåpa över vedspisen. Men kom i håg, det är viktigt att du anlitar en bra och kunnig murare till detta om du inte kan själv.

Close Menu