Skip to main content
0

Så gör du din egen julkrans

By december 4, 2018mars 4th, 2020Tips i juletider
julkrans

Julkrans, eller dörrkrans, brukar vara vanligt under julen. Dörren eller vedspisen får sig verkligen ett lyft! Det finns färdiga kransar att köpa i butik, men finare och mer originellt blir det om du gör den själv. Vi tipsar idag på hur du bygger din egen julkrans.

Gör din egna julkrans

Om du vill binda en riktigt klassisk julkrans så har Lantliv gjort en Do-It-Yourself på en med halmstomme som grund. Det är också väldigt enkelt så fort du fått in snitsen. Tricket är att få kransen lagom fyllig och fördela materialet så att det blir en bra helhet. Det går oftast åt mer material än vad du kanske tror.

Du behöver:

 • Halmstomme, finns att köpa i hobbyaffärer
 • Använd dig av naturmaterial som fyller ut stommen bra, exempelvis granris, prydnadsen, tallkvistar och eukalyptus
 • Bindtråd, grön ståltråd som finns i hobbyaffärer
 • Liten pinne eller en vikt papperslapp

Gör så här:

 1. Börja med att bestämma hur tajt eller yvig du vill att kransen ska vara. Klipp sedan lagom stora bitar av materialet, 10–15 cm brukar vara lagom.
 2. Spola upp din bindtråd på din pinne eller vikta papperslapp. På så sätt behöver du inte hålla på med hela rullen eller ha en lång tråd som trasslar in sig.
 3. Fäst tråden på utsidan av stommen. Lägg kvistarna diagonalt över stommen och fäst dem genom att följa efter med ståltråden och dra den runt kransen ett varv.
 4. Fortsätt att fylla på med kvistar och vira runt tråden. På slutet av kransen kan det vara lite svårt när grenarna möts, men då får du försiktigt peta ner kvistarna så att det blir ett fint avslut. Fäst ståltråden på baksidan.

julkrans

Du kan även använda granris som stomme och sedan knyta rosetter runt om, enkelt och stilrent. Hobbyaffärer har även metallringar som du sedan kan snurra eukalyptusblad  runt och små söta figurer eller ljushållare. Valmöjligheterna är många!
Även glitter och låtsas snö kan ge ett annorlunda inslag.

Fäst kransen över vedspisen eller på din ytterdörr, eller gör två och sett dem på båda ställena, man kan aldrig få för mycket julpynt!

1 kommentar

 • Anita Andersson skriver:

  Hej?
  Jag har vedspis men aldrig bakat i den!!
  Nu skall det bli andra bullar??
  Så roligt att få ta del av alla nyttigheter och kuliga tipps??
  Bokstavsleken hitta maten skall bli så kul?
  Önskar en Fröjdefull Jul??

Close Menu