Skip to main content
0

Så gör du din egen julstrumpa

By december 18, 2018mars 4th, 2020Tips i juletider
julstrumpa

Finns det något mysigare än att hänga sin julstrumpa över öppna spisen? Extra mysigt blir det om du gör din egna strumpa. Idag får du lite inspiration om hur du går tillväga.

Legenden om julstrumpan

Julstrumpan kom till Sverige någon gång under 1900-talet och enligt legenden var den till för att jultomten, som kom på besök under natten till julafton, skulle kunna lägga ned ett paket som barnet fick ta del av på julaftonsmorgon. Hade barnet inte varit så snällt kunde där istället ligga en kolbit. Enligt traditionen ska julstrumpan hänga över en öppen spis men om man saknar det går det lika bra vid fotändan av barnens sängar.

Sy en julstrumpa

Du behöver:

Valfritt tyg (som exempelvis jute, väv, sammet, filt)
Sax
Sytråd & nål
Ev. symaskin

Så gör du:

  1. Klipp ut en strumpa ur en bit kartong eller en tidning så får du en överblick för hur stor den blir. Använd sedan mallan på ditt valda tyg och klipp ut två strumpor.
  2. Dekorera den del som blir din framsida. Här kan du sy på en extra kant med hjälp av lite spets eller dekorera med glitter. Skriv personens namn med en textilpenna eller “God Jul”.
  3. Vänd rätsidan mot varandra, nåla fast strumpdelarna och sy ihop, med maskin eller förhand. På nätet kan man hitta flera olika stygn som inte är alltför svåra att hantera.
  4. Vänd strumpan så att rätsidan kommer utåt och nu är strumpan färdig att använda. Vill man så kan man sy dit garnbollar eller tofsar och en ögla för upphängning.

Inspiration från DIY SwedenjulstrumpaNu kan du vakna av de glada tillropen när barn – och vuxna – kanske hittar något roligt i sin julstrumpa. Själv kan du sitta framför vedspisen och värma dig med en glögg medan årets mysigaste dag tar sin början.

En riktigt god jul önskar vi på Josef Davidssons!

Close Menu