Skip to main content
0

Så svärtar du en spis på bästa sätt

By april 18, 2019februari 12th, 2020Guider & tips
Spissvärta

För att en vedspis ska behålla sin fina lyster och fungera optimalt ska man göra en ordentlig städning ca 1 gång per år. Givetvis beror detta på hur ofta vedspisen används men en enkel koll inför varje säsong är alltid bra. Rost och fläckar ger förvisso en äldre charm, men det kan på sikt förstöra spisen. Där kommer spissvärtan till undsättning!

Vad är spissvärta?

Förr i tiden var spissvärtan en storsäljare i Sverige. Det fanns många olika tillverkare och fanns att inhandla i vilket varuhus som helst. I takt med att elspisen gjorde mer och mer entré i folkhemmet så minskade efterfrågan på spissvärtan för att sedan försvinna helt från butikerna.

Under de senaste åren har vedspisar och kaminer åter gjort sig hemmastadda, och spissvärtan finns åter till försäljning. Spissvärta används till vedspisar då de ofta får fläckar och fukt på sig, vilket är lätt hänt om man lagar mat. Med detta enkla medel kan man få spisen som ny igen.

Spissvärta

Hur svärtar man vedspisen?

Spisar som blivit rostiga kan behandlas med spissvärta så att de får sin fina svarta lyster tillbaka. Spissvärtan fungerar ungefär som en skokräm för att grunda och putsa upp spisen.

På vår hemsida har vi tre olika typer av spissvärta

När du ska svärta spisen är det viktigt att den är kall, därför faller det sig naturligt att man gör detta på vårkanten när man inte eldar lika mycket inomhus. Använd en spissvärta som ger rätt svart nyans, fråga oss eller någon av våra återförsäljare om du är osäker på vilken som passar just dig och din spis.

Är spisen lite rostig någonstans måste detta borstas bort innan du svärtar – annars återkommer det snabbare. Se till att spisen är ordentligt rengjord. Man kan såklart använda många metoder för rengöring men vi rekommenderar torrengöring med en vanlig tvättsvamp eller liknande som ej repar gjutjärnet. Efter rengöring är det dags för spissvärta, detta gör så att spisen ser ut som ny. Linolja i kombination med grafit ger ett bra skydd och en gammaldags lyster. Svärtan ger även spisen ett visst skydd från rost och tränger ned på djupet.

Följ våra enkla steg nedan så har du snart en blänkande svart spis!

Så svärtar du spisen:

  • Ta en liten klick svärta på en torr kökssvamp
  • Putsa in svärtan överallt där du kommer åt.
  • Glöm inte hörn och utsmyckningar, använd hörnet på svampen om du tycker det är svårt att komma åt
  • Putsa bort eventuellt överflöd med en trasa.
  • Klar!

Första gången du eldar kan det lukta lite men det försvinner fort.

Nu är spisen åter redo att användas och du kan avnjuta såväl värme som god mat och en vacker – nästan som ny – spis!

2 kommentarer

 • Susanne Teuscher skriver:

  Hej, vi har en Husqvarna vedspis 3026 och behöver nya plattor och ett mellanblad mellan plattorna incl värmeskydd.
  Jag har kunnat hitta allt pa onlinehandeln förutom plattorna.
  Den största är viktigast för oss.Den har 27cm i Diameter.de andra plattorna har 22cm.
  Vi vill helst beställa dem idag sa att vi far dem nästa vecka.
  Kan du hjälpa oss med beställningen av plattorna?
  Mvh. Susanne Teuscher

Close Menu