Skip to main content
0

En stolt husqvarnaspis – vedspisen i mitt hem

By februari 1, 2019Inspiration
husqvarnaspis hos piggaboda kvarn

Vi på Josef Davidssons är nyfikna på hur det ser ut hemma hos er och er vedspis! Var har ni placerat den? Använder ni den eller är den en fin inredningsdetalj?

Näst ut i vår följetong är Ingegerd och Christer. Ta del av deras berättelse nedan.

Berättelsen om en värdefull vedspis

“När vi fick se bilden på spisen i Therese Philipssons berättelse på er blogg slogs vi av att det var väldigt likt den spisvrå vi själva har, frånsett att vår spis är vit medan bilden visade en svart spis. Vi brukar också piffa upp det med några gamla ärvda ljusstakar och gärna något från växtriket.

——————

På 1950-talet sattes en vedspis från Husqvarna in i möllarebostaden vid Piggaboda Kvarn. Piggaboda Kvarn ligger i Vislanda i södra Småland.

Fram tills dess hade det funnits en mindre svart vedspis i köket men nu inköptes en vit emaljerad spis. Vedeldningen var nödvändig för värmens skull och ved fanns i överflöd som en restprodukt från ställets sågverk. Det enda negativa med installationen var att den gamla stenugnen sattes igen för att rökröret fick dras genom ugnen. Man tyckte då inte att det var någon större förlust, eftersom behovet av att göra storbak i stenugnen minskat drastiskt när hela barnaskaran flyttat hemifrån. Man hade ju dessutom slutat mala säd i kvarnen.

1998 tillträdde vi, Christer och Ingegerd, fastigheten. Christer är sonson till den siste mjölnaren. Då påbörjade vi en omfattande upprustning av hela anläggningen med dammen, dammvall, broar, kvarn, såg, stickhyvel och ladugård samt till slut även bostadshuset.

Värdet av att behålla den gamla husqvarnaspisen

Under tiden sedan Husqvarnaspisen monterades och fram till den stora restaureringen pratade alla längtansfullt om det goda bröd som bakades i stenugnen när kvarnen ännu malde mjöl. Men ingen ville bli av med spisen som benämndes som alldeles ny trots att den började närma sig 50-årsstrecket när vi tillträdde. Ingen spis i världen kunde konkurrera med vedspisen som effektiv värmekälla. Och det gäller än!

en gammal husqvarna vedspis

I samband med restaureringen beslutade vi oss för att återskapa stenugnen och även behålla Husqvarnaspisen. Båda sakerna var genomförbara, vi behövde bara flytta spisen och göra ett besök hos Josef Davidssons för att hitta en ny häll. Den gamla emaljerade hällen hade nu fått rostskador av tidens tand. Samtidigt köpte vi nya muttrar, ett nytt roster och täljsten att fylla platsen för vattentanken med samt ny lera att lägga på ugnen. Sist men inte minst köpte vi också spissvärta och borstar.

Att kunna baka eget bröd i en riktig stenugn.

Bakugnen fanns bakom muren och gick bra att återskapa. Den stolta vita vedspisen från Husqvarna som vi eldar i 250 dagar om året värmer nu vårt nya kök om 42 kvadratmeter. Samtidigt som vi använder stenugnen för att baka gott rågbröd. Rågbröden bakar vi på skållat rågmjöl malt i den gamla stenkvarnen.

brödbakning på vedspis

Vi håller kurser i stenugnsbakning men har också andra former av  besöksverksamhet varav många kommer från företag med en global spridning. 25% av våra gäster (flera tusen årligen) kommer från andra länder och andra världsdelar. De har sagt att de knappast kan tänka sig en miljö som är mer äktsvenskt än den i Piggboda och de ber om att få sitta i köket i närheten av vedspisen.

Julborden som vi serverar är särskilt efterfrågade och vi skulle omöjligt kunna servera dem om vi inte hade haft vår välfungerande Husqvarnaspis. Vi ställer alla varmrätter på vedspisen som vid detta tillfälle får svalna ned till lagom varmhållningstemperatur. Gästerna älskar att gnugga sina frusna händer över spisen. Allra lyckligast är de som får möjlighet att stoppa in ett vedträ i luckan.

En gång hade vi 22 herrar från Manhattan i New York på besök. När vi plockat bort maten ställde de sig i kö för att få stoppa in ved i spisen. Då passade de på att ta selfies tillsammans med en älskad vit och varm pjäs. En spis i ett gammalt småländskt kvarntorp med anor många hundra år tillbaka i tiden.”

——————

Stort tack för bilder och er fina text, Christer och Ingegerd. Besök dem gärna på deras hemsida http://piggabodakvarn.se/

Fotnot: Vedspisen på bilderna är alltså en äldre modell och finns ej i Josef Davidssons sortiment.
Här kan du se vårt utbud av vedspisar.

Close Menu