Skip to main content
0

Svenskt sekelskifte – inredningsinspiration

By juni 7, 2018februari 12th, 2020Inspiration
svenskt sekelskifte

Vill du inreda din bostad med en känsla av svenskt sekelskifte? Bor man inte i ett sekelskifteshus men tycker om sekelskiftesstilen, så kan man alltid inspireras och skapa känslan i sin egen bostad med hjälp av rätt detaljer.

Svenskt sekelskifte

Det som präglar en klassisk svensk sekelskiftesvåning är stora öppna ytor och höga, vackra fönster. På golvet ligger fiskbensmönstrad parkett, det är högt i tak och bostaden har vacker stuckatur. Flera rum har kakelugn och i köket finns ofta en vacker gammal vedspis.

Skandinavisk sekelskiftesstil – tips för hur du inreder

Vår skandinaviska sekelskiftesstil är avskalad och stilren, en stil som även blivit uppmärksammad utomlands. Rätt detaljer kan göra att vilken bostad som helst andas sekelskifte. Nedan ger vi tips på vad man kan tänka på när man vill skapa en känsla av svenskt sekelskifte i sin egen bostad.

  • För den avskalade och luftiga känslan ska grunden vara ljus. Väggar och tak ska därför gärna vara vita. Vill man ha tapet på väggen ska den vara ljus och gärna med ett diskret medaljongmönster.
  • Satsa på några väl utvalda antika möbler.
  • Inred ditt kök i lantlig stil, gärna med en fungerande vedspis. Se tidigare inlägg för inspiration om lantlig inredning.
  • Välj ut inredningsdetaljerna med omsorg. Exempelvis kristallkronan är en iögonfallande detalj som får din bostad att andas sekelskifte och skapar den rätta lyxkänslan.
  • Mixa gammalt och nytt. Idag är det populärt att man i denna inredningsstil bryter av det gammalmodiga med något väldigt modernt som till exempel en citattavla. Andra detaljer man kan använda som kontrast, är stilrena inredningsdetaljer som exempelvis en trendig designmöbel eller lampa.
  • Addera några personliga detaljer i inredningen, det är viktigt för att din bostad ska kännas trivsam och hemtrevlig. Det kan vara böcker, skivor, prydnadssaker och foton som du placerar ut på olika hyllor och byråer i bostaden.

Genom att inreda ljust, luftigt och med de rätta antika detaljerna så kommer du att få den rätta sekelskiftestilen i din bostad.

Close Menu