Tips för att få din vedspis att hålla länge

By augusti 23, 2017Guider & tips
Smålandsspisen - Josef Davidssons

Glöm inte bort att din vedspis också behöver lite kärlek!

Nu när kylan närmar sig är det dags att underhålla sin vedspis. En bra sak att göra för att hålla vedspisen i god form är att regelbundet rengöra och putsa upp den så den håller sig fin. Detta bör göras minst 1 gång varje år. Givetvis beror detta på hur ofta vedspisen används men en enkel koll inför varje säsong är alltid bra.

 

Behöver du nya delar till din vedspis?

De vanligaste eldstadsdetaljerna som man bör hålla lite koll på är brännjärnet, cisternjärnet och rostret. Dessa sitter invändigt i eldstaden och slits när man eldar. Brännjärnet är den del som sitter närmast bakugnen och cisternjärnet sitter tvärsöver mot yttersidan. Rostret är den del man lägger veden på. Även leran på ugnstaket är viktig för att skydda spisen. På de nyare spisarna som vi säljer i dag finns redan täljsten placerad över bakugnen som ett extra skydd men på de äldre vedspisarna finns endast lera. Denna kan behövas att muras om efter några år, men oroa dig inte! Det är enkelt göra detta själv, vid köp av eldfast lera för murning finns utförliga instruktioner på förpackningen.

990000950 - Eldfast Lera för murning

Eldfast Lera för murning

 

Men hur vet man då när brännjärnet eller cisternjärnet behöver bytas? Ofta efter 3-5 år blir delarna deformerat av värmen, det kan spricka och krokna och skyddar då inte längre spisens konstruktion. Brännjärn, cisternjärn och roster kan man byta själv om man är lite händig.

 

Rengör din vedspis

När du ska rengöra din vedspis så bör du tänka på att borsta bort rost om det finns, detta är extra viktigt om du ska svärta din vedspis efteråt, alltså putsa upp den. Man kan såklart använda många metoder för rengöring men vi rekommenderar torrengöring med en vanlig tvättsvamp eller liknande som ej repar gjutjärnet. Efter rengöring är det dags för spissvärta, detta gör så att spisen ser ut som ny.  Linolja i kombination med grafit ger ett bra skydd och en gammaldags lyster.

Med dessa enkla åtgärder skyddar du din spis för flera år framåt.

Vi har massor av tillbehör och reservdelar, oavsett vilken vedspis du har hemma.

Gammaldags Spissvärta för vedspis

Gammaldags Spissvärta för vedspis

 

 

Lämna en kommentar