Skip to main content
0

Vedspisen – hemmets hjälte när strömmen går

By mars 21, 2019februari 12th, 2020Guider & tips
alternativ värmekälla vid kris

I dagens digitala samhälle går det mesta smidigt. Du har en matbutik runt hörnet, kan betala med mobilen och du kan även besöka en doktor via en app – allt detta, var som helst i landet. Vi har det idag väldigt bekvämt, men är det inte lite för bekvämt? Vid ett strömavbrott har vi lärt oss att elen snart kommer tillbaka, inom några timmar på sin höjd. Det kanske till och med upplevs som mysigt när allt släcks ned – men vad gör man om elen blir borta i dagar? Hur värmer man sig? Hur tillagar man mat?

Om landet drabbas av en samhällsstörning

Man skulle kunna tro att det som beskrivs är utdraget från en Stephen King-deckare men faktum är att vårt land är så pass beroende av det digitala att det till och med vid korta strömavbrott kan få svåra konsekvenser. Tänk då vad som successivt sker om avbrottet pågår, timme efter timme för att sedan förvandlas till dagar – kanske veckor. Med handen på hjärtat, är du redo för det?

Ett digital samhällsstörning kan tyckas överdriven och ”det händer inte oss”, men faktum är att vi är mycket mer utsatta nu än vad vi var för bara 30 år sedan. Anledningen till detta är just att det digitala har kommit in i våra liv. Även om vi idag tycker att det uppkopplade livet underlättar för oss så är det just det som kommer göra det väldigt mycket svårare om det inte fungerar. Sveriges Television gjorde ett realityprogram som tar upp just detta, och faktan var skrämmande.

Var kommer maten ifrån?

Idag importeras nära hälften av matbutikens varor från andra länder, den inhemska produktionen har minskat och lantbruken likaså då de har dålig lönsamhet.

Vid ett massivt strömavbrott eller större digitalstörning kan matbutikerna alltså bli sånär som tomma. Sverige skulle då bli nästan helt frånkopplat från övriga länder, och vi är endast självförsörjande på spannmål, socker och morötter.

Dessutom skulle matbutikerna sakna el och du hade heller inte kunnat betala för de varor som finns, men med lite tur tar de emot kontanter och skriver ned köpet förhand.

Vedspisen – en alternativ värmekälla

Med det bekväma och det digitala har också en oro fötts, hur klarar vi oss när det inte fungerar som det ska? I programmet ”Nedsläckt land” på SVT såg man ett ultramodernt hus och ett äldre torp. Det lyxiga huset hade man ingen nytta av när all elektricitet slogs ut, det var ju i princip uppbyggt på el… I torpet däremot, där kunde man få värme från kaminer, kunde koka vatten och tillaga mat. Dit hade det digitala inte tagit över lika mycket. Skulle man drabbas av en kris och plötsligt står utan värme, vatten, mat och kommunikation är det bra om man har förberett sig genom att ha en alternativ värmekälla.

När samhället drabbas av en kris har varje människa ett ansvar. Man måste kunna hantera sina egna och de närmast anhörigas grundläggande behov såsom mat, vatten, värme och kommunikation. En alternativ värmekälla är vedspisen. Många väljer idag att installera en vedspis i sitt hem eftersom spisen gör hemmet mysigt och hemtrevligt. Dessutom fungerar den som en alternativ värmekälla och ett sätt att laga mat ifall det exempelvis skulle bli strömavbrott.

Fyra tips för att vara redo när strömmen går

Det finns saker som alla kan göra hemma för att vara på den säkra sidan. Det betyder inte att du är gammalmodig eller feg, det betyder snarare det motsatta. Att förstå att det digitala inte är felfritt och att man kan vara steget före.

1. Planera matinköpet

Det är inte en ekonomisk vinning att gå till affären varje dag. Planera dina inköp en vecka framåt, och köp gärna hem konserver och dylikt som håller lite längre.

2. Tillgång till vatten

Har du tillgång till vatten från en å eller sjö är det ypperligt vid ett större elavbrott. När du inte längre har vatten i kranen kan du enkelt hämta detta utanför. Detta kan du sedan ha för att spola i toaletten, eller som dricksvatten om du har en vedspis att koka det på.

3. Batteridriven radio

En batteridriven radio kan komma att bli lika livsavgörande som vedspisen. Vid en kris blir kommunikationen med omvärlden extra viktig och du kan lyssna efter VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten. Där får man reda på vad statusen är, samtidigt som känslan av att inte vara ensam stärker en i svåra tider.

4. Investera i en alternativ värmekälla

Se till att investera i en alternativ värmekälla! Vedspisen kommer utgöra en del av hemmets hjärta och inger en stilren och genuin prägel. Dessutom kommer den skapa en trygghet – oavsett vad som händer och sker i omvärlden så har ni värme, kan laga mat och värma vatten! Här ser ni hela vårt utbud av vedspisar.

Vedspisen – hemmets hjälte

Vedspisen kan alltså komma att få samma betydelse för oss idag som den hade när den skapades för drygt 200 år sedan. Även om den idag ses som en fin inredningsdetalj så har den flera fantastiska funktioner – inte minst att den är värmande och sänker elkostnaderna!

Close Menu