Skip to main content
0

Vedspisen – ett avtryck i svensk historia

By februari 19, 2018februari 12th, 2020Inspiration
vedspisen

Innan vedspisen fanns så lagade man mat i trefotsgrytor över öppen härd. Brasan gav människorna både ljus och värme, men det krävdes samtidigt stora mängder bränsle. Den höga konsumtionen av ved i förhållande till utnyttjad energimängd var väldigt oekonomiskt för hushållen under 1800-talet. Det fanns ett stort behov av att kunna laga maten mer effektivt. Därför konstruerades den första vedspisen.

Vedspisen gör sitt genombrott

Gjutjärnsteknikens genombrott under mitten av 1800-talet är nyckeln till vedspisens framgång. Gjutjärn är ett väldigt formbart material som man använde till många olika produkter som exempelvis jordbruksredskap, kaminer och vedspisar.

1831 togs det första patentet på slutna spisar. Med sluten spis menar man att elden är innesluten i en gjutjärnskonstruktion, och som behöver särskilda kokkärl med flänsar. Detta patent togs av manufakturist Sjöberg. Bergsunds och Owens i Stockholm var de första verkstäder som tillverkade gjutjärnsspisar på den här tiden. Från år 1840 tillverkade även Motala Verkstad helgjutna spisar. Firman J. & C. G.

Bolinder fick år 1845 patent på en helgjuten spis och deras spistillverkning startade samma år. Några årtionden senare så sökte W. Tham på Husqvarna patent på en mycket förenklad och även förbättrad variant av en köksspis i gjutjärn.

Husqvarna, Bolinders och Näfvekvarn var i slutet av 1800-talet de största tillverkarna av vedspisar i Sverige.

Husqvarna – den första “moderna” vedspisen

Husqvarna lanserade år 1885 den första vedspisen som i våra ögon kan kallas “modern”. Den här vedspisen kom att kallas nr.22 trots att den egentligen borde ha haft siffran 1. Enligt en lokal skröna så är anledningen till detta att designern på bruket inte tyckte att siffran 1 passade in i tidens ornamentika smak. Han tyckte att den istället skulle ha nummer 2 eftersom detta ansågs vara en mer designad siffra.

De som arbetade med att tillverka gjutformarna tyckte att det var en mycket märklig åsikt och gjorde sig därför lustiga på designerns bekostnad. Istället för en enda så kallat “vacker” siffra så valde ge den två vackra siffror, nämligen nummer 22. Detta för att vedspisen skulle bli dubbelt så vacker. Så småningom så återtog Husqvarnaspisarna ental igen för deras nytillverkade modeller.

Under 1890-talet tillverkade Husqvarna ungefär 8 000 spisar per år. En siffra som 20 år senare ökade till 20 000 spisar per år.
Norrahammars bruk var också en stor tillverkare av vedspisar. De köptes dock upp av Husqvarna år 1918, vilket gav Husqvarna en ledande ställning i Sverige.

vedspisen

Smålandsspisen – efter en förebild från 1896

På Josef Davidssons är vi idag otroligt stolta över att fortfarande kunna erbjuda svensktillverkade gjutjärnsspisar. SMÅLANDSSPISEN 1896 är vår första egentillverkade spis. Den görs idag i förstärkt gjutgods efter en modell från 1896. Denna spis har en stor bakugn vars tak är klätt med 15 mm täljstensskiva för jämnare ugnstemperatur och längre värmehållning.

 

Smålandsspisen är lika trevlig att laga mat på som skön att mysa vid och
smälter in i såväl det klassiska köket som i jaktstugan och fritidshuset.
Det rikt ornamenterade gjutjärnet är som ett smycke man alltid kan njuta av.
Etthundra procent svenskt hantverk när det är som bäst.

– Mikael och Markus, Josef Davidssons

Close Menu