Skip to main content
0

Vedspisen – Prepperns bästa vän!

By april 9, 2020Guider & tips, Inspiration
vedspisen

Att vara förberedd på att klara sig om det skulle inträffa en kris eller katastrof är något som allt fler personer börjat fundera kring. Det behöver inte vara globala händelser som krig eller pandemier, utan ett strömavbrott under februari som varar i 48 timmar kan vara allvarligt nog. Då kan vedspisen vara en stor hjälp. 

Att vara en ”prepper” innebär att du förbereder dig på att klara dig under sådana omständigheter, och ordet definieras såhär:

Preppers är individer eller en grupp som aktivt förbereder sig för möjliga framtida avbrott i lokal, regional, nationell eller internationell social eller politisk ordning. De förbereder sig ofta för detta avbrott genom att hamstra mat och vatten; lära sig första hjälpen och självförsvar; förbereda självförsörjning samt upprätta byggnader som hjälper dem att överleva eller “försvinna”.

Tänkbara avbrott kan vara:

 1. Naturkatastrofer som orkaner, tornados, tromber och tropiska cykloner, jordbävningar, snöstormar, åska, översvämningar, torka, bränder, laviner eller vulkanutbrott
 2. Katastrofer orsakade av människor: kemiska utsläpp, radioaktiva utsläpp, krig och kärnvapenkrig, förtryckande regimer
 3. Samhällskollaps som medför avsaknad av elektricitet, bränsle, mat och vatten
 4. Ekonomisk kollaps som kan bero på manipulation av ekonomiska system, inflation, deflation och/eller världsomspännande ekonomisk lågkonjunktur
 5. Pandemier
 6. Världsomspännande kaos eller någon annan oförklarlig apokalyptisk händelse

Vad gör du om strömmen försvinner?

Även om du kanske inte går runt och oroar dig för världsomspännande katastrofer, kan det vara värt att fundera på hur du skulle klara dig om exempelvis strömmen skulle försvinna. Hur ser du till att hålla värmen i huset? Och hur lagar du till mat och kokar vatten? Det är exempel på basala funktioner som vi ofta förlitar oss på strömförsörjning för att kunna tillgodose.

Enligt den broschyr som kom ut från MSB för ungefär två år sedan ska varje medborgare i Sverige vara beredd att kunna klara sig själv i tre dygn. Det kan bli väldigt långa dygn om du inte kan hålla värme eller laga mat ordentligt.

I Sverige har många ett litet campingkök någonstans i förråden efter att ha varit med i scouterna, friluftsfrämjandet eller motsvarande. Dessa fungerar givetvis bra att värma lite mat på. Däremot räcker de inte långt när det gäller att hålla värmen under längre perioder eller laga mat till en hel familj under ett par dagar.

vedspisen

Vedspisen – en räddare i nöden

För många preppers har därför vedspisen kommit att bli en självklar del i förberedelserna. Med en vedspis får du såväl värme som matlagningsmöjligheter. Den är dessutom en snygg inredningsdetalj i såväl äldre som modernare hus.

Med en vedspis är det dessutom enklare att hitta bränsle för att hålla elden vid liv. Till skillnad från ett campingkök, där du måste ha någon brännbar vätska eller gas, behöver du bara tillgång till trä för att kunna hålla värmen uppe. Ifall du inte har möjlighet att gå ut och fälla ett träd, eller hugga lite grenar, finns det säkert en stol eller två som du kan peta in i brasan i nödfall.

Så, om du har kommit längre i din prepper-tanke än att hamstra toalettpapper, jäst och mjöl, borde nästa logiska steg vara att fundera på hur du ska hålla värmen och kunna baka det där brödet som du tänkt ha mjöl och jäst till.

Våra vedspisar finns i massor av olika modeller, såväl bred som smala, med eller utan ugn, och med tillsatser för att exempelvis värma vatten snabbt och enkelt. Så ifall du på riktigt vill förbereda dig för att klara dig i 72 timmar utan el och bränsle är en vedspis sannolikt ditt bästa alternativ.

vedspisen

Är du osäker på vilken vedspis som passar dig? Läs gärna vår guide om vedspisar där vi vägleder dig till rätt val!

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig – vi hjälper dig gärna!

4 kommentarer

 • Lars Aronsson skriver:

  Hej! Är dagens Vedspisar effektivare än gårdagens? Går det att ta till vara värmen från spisen till några rum?
  Med vänliga Hälsningar Lars Aronsson

 • Thomas Frykén skriver:

  Hej!
  Jag har fått hem en ny spisplatta från er denna vecka. Passade perfekt i vår spis Huskvarna 726. Nu undrar jag om jag ska behandla plattan direkt med spissvärta eller om jag ska elda i spisen först.
  Tacksam för svar.
  Hälsningar Thomas

Close Menu