En täljstenskamin lagrar och sprider värme

Söker man efter en kamin som kan bidra med värme timme efter timme, då kan en täljstenskamin vara rätt val. Täljsten har den unika egenskapen att absorbera värme och sprida ut den i rummet långt efter att lågan har slocknat.

täljstenskamin|täljstenskamin

Fördelar med en täljstenskamin

En täljstenskamin är energieffektiv och kan i vissa fall ersätta eller komplettera andra värmekällor i hemmet. Kaminens hölje av täljsten lagrar värme upp till tolv timmar och håller samtidigt fukten på avstånd. Värmen som går ut i rummet är torr, jämn och behaglig med lång eftervärme.

Oden – en modern täljstenskamin

Vår vackra täljstenskamin Oden har en tidlös design och funktion som gör den till en naturlig mittpunkt i hemmet. Kaminens hölje av täljsten finns i ljusgrå. 

Täljsten till kamin och vedspis

Man kan nyttja täljstenens goda värmeledningsförmåga i alla sorters kaminer och vedspisar eftersom täljsten också finns att köpa styckvis. I vår webshop har vi ett brett utbud av täljstenar i olika modeller och vikter.

Vad är täljsten?

Täljsten är en metamorf bergart, vilket betyder att den är bildad av andra bergarter under tryck och hög temperatur. Den består av en hög procent talk och är en relativt mjuk sten som har använts i sniderier i många år. Denna sten är lätt att forma och tål värme upp till 1550 °C. Man kan enkelt rispa i en täljsten med nageln eller dela den med en kniv. Stenen är så gott som osmältbar och den är eldfast. En täljsten kan tas direkt från stark värme till kyla utan att ta skada.

Det finns flera fördelar med täljsten:

  • Du får en mer jämn temperaturkurva under eldningen
  • Behaglig eftervärme som räcker längre
  • Mindre slitage på vedspisens slitdelar – vilket innebär att din eldstad håller längre
  • En engångsinvestering – alltså ingen förbrukningsvara
  • Enkel att rengöra

Hur mycket eftervärme du får beror på antalet kilo täljsten du använder. Det här täljstenspaketet för Smålandsspisen 1896 håller exempelvis en eftervärme på 100 grader i hela tio timmar efter avslutad eldning!

Tips: När du bara har glöd kvar och inte ska elda mer, stäng luftspjället och eventuellt spjäll i skorstenen. På så sätt behåller du eftervärmen extra länge.

Stäng
Cart (0)

Inga produkter i varukorgen. Inga produkter i varukorgen.



Språk