5 saker du ska tänka på när du ska skaffa en vedspis

By januari 15, 2019 Guider & tips
tänka på innan du skaffar vedspis

Går du i “vedspis-tankar”? Att inhandla och installera en vedspis innebär i mångt och mycket en investering då den kommer att vara en del av huset och familjen under en lång tid framöver. Därför ger vi dig i dagens inlägg 5 saker du ska tänka på när du ska skaffa en vedspis.

5 saker du ska tänka på när du ska skaffa en vedspis

1. Ta god tid på dig och ta bilder, försök föreställa dig vedspisen i ditt hem – vilken ska du välja?
Det finns ett stort utbud av vedspisar, och flera tillbehör därtill. Det kan vara svårt att veta vilken storlek som passar in i sitt hem, inte bara till utseendet utan också efter funktion. Storleken på huset spelar såklart också roll när det kommer till själva uppvärmningen.

2. Är vedspisen för stor eldar man i regel på för låg effekt och det kommer leda till att det blir sot på glas och i skorstenen. Är vedspisen istället för liten kan det leda till att den blir överbelastad och kan få en kortare livslängd.

Normalt sett är värmebehovet i ett hus ca 60-70 watt per kvadratmeter, men det kan ändras beroende av vilken typ av isolering det är, antal fönster, takhöjd med mera. För bästa värmeeffekt ska vedspisen placeras så centralt som möjligt och om det finns flera plan, på husets bottenvåning. En normalstor vedspis har en medeleffekt på 6kw, den klarar av att värma upp 60-80 kvadratmeter i en öppen planlösning.

tänka på innan du skaffar vedspis

3. En vedspis kan monteras utan att man behöver förstärka golvet, men för säkerhets skull bör du göra en beräkning. Fråga oss om det verkar komplicerat eller om du är osäker på vilken vikt din bostad klarar.

Gör en bygganmälan innan du tänker skaffa en vedspis

4. Planerar du att skaffa en vedspis så måste du först göra en bygganmälan till Stadsbyggnadskontoret. För att ta reda på exakt vad som gäller i din kommun så kikar du på din kommuns hemsida, under fliken ”byggnadsnämnden”. Med ansökan ska det också vara en prestandadeklaration, denna finner du under respektive vedspis på vår hemsida.

5. Gamla hus, med dålig isolering, behöver väsentligt mycket mer värme än bostäder med nyare isolering och treglasfönster. Hur stor värmeförlusten är i just din bostad vet du bäst själv, men om du bor i ett lågenergihus eller i en nyare bostad är det viktigt att välja en eldstad som fungerar bra på låg effekt. Hus med mekanisk frånluft kräver att spisen ansluts till extern tilluft (uteluft).

Har du frågor och funderingar? Tveka inte att kontakta oss på info@josefdavidssons.se
Monteringsinstruktioner finns vid respektive spis på vår hemsida.

Lämna en kommentar