5 sätt att bli en prepper i världsklass
Hur reagerar du i krissituationer? Lägger du dig ner lamslagen på golvet och väntar på bättre tider eller agerar du handlingskraftigt? Eller är du den som förutsett krisen och redan förberett dig? Om det sistnämnda stämmer in på dig är du redan en prepper – och om du inte är där än visar vi hur du kan blir en med bara några enkla steg!
Prepper är ett nytt, populärt begrepp som dök upp för några år sedan i och med ökade påfrestningar på samhället och ett ökat hot utifrån. En prepper måste inte innebära en person som förberett sig själv och sin omgivning på jordens undergång genom att bygga en bunker. Det kan lika gärna vara en person som sett över sin livssituation och utökat förrådet med nödvändiga konserver och gjort smarta investeringar. Oavsett hur dedikerad du är finns det alltid något du kan göra.
Här har vi samlat de fem viktigaste sakerna du bör tänka på om du också vill bli en prepper!
1. Vatten – Lagra hemma i dunkar
Människans mest grundläggande behov förutom syre är tillgången till rent vatten. Vi klarar oss inte längre än drygt en vecka utan vatten. Det är därmed enkelt att räkna ut vilken kritisk situation vi möts av om vårt vatten skulle förorenas eller om ett nationellt strömavbrott leder till att vattnet i ledningarna tar slut. Att lagra vatten är därmed en god start. Det är allmänt rekommenderat att dricka runt 1,5-2 liter vatten per person och dag. Försök därför att ha så mycket vatten som möjligt lagrat hemma i dunkar.
2. Mat – Lär dig lagra mat på rätt sätt
Människan kan överleva utan mat i drygt två månader – om man har tillgång till vatten. En smart investering kan vara att skaffa ett gasol- eller spritkök för att kunna laga mat. Ett annat smart drag är att investera i en vedspis som kan hjälpa dig med flera av dina eventuella framtida problem. Du kan både värma upp din bostad, laga mat och koka vatten om det skulle behöva renas.
Hur du lagrar maten är också viktigt. Om det blir strömavbrott håller sig mat fräsch i frysen i flera dagar. Vintertid kan du förvara maten förvaras utomhus, och en jordkällare är optimal för att förvara mängder av matvaror.
Ett hett tips är denna bok som handlar om hur man ska lagra sin mat. Adlibris beskriver boken så här: ”Skörda, Lagra, Laga” är både en trädgårdsbok med erfarna råd från mästerodlarduon Farbror Grön och en kokbok med deras bästa recept, en oslagbar kombination för alla som odlar ätbart.
3. Värme – Att kunna hålla sig varm viktigt
För människor i krissituationer är det dock varken mat eller vatten som är de mest avgörande faktorerna för överlevnad, utan kyla. Det går åt stora mängder energi för att hålla sig varm och utan värme i hemmet under vintertid kan det bli kritiskt rätt snabbt.
Även här finns det stora fördelar med att ha en vedspis. Förutom möjligheten att kunna tillaga mat om strömmen har gått så värmer den även upp hemmet. Fram till 1930-talet användes kakelugnar i nästan varje hus i Sverige. När centralvärmen kom förlitade man sig istället på att det alltid skulle funka. Men idag känns det inte lika tryggt längre så många väljer därför att investera i en vedspis för att säkerställa att de är redo om förutsättningarna skulle förändras.
4. Förvaring – Lagra bra mat som en prepper
Utöka ditt förråd med produkter som konserver, basvaror, ljus, tändstickor och batterier. Om du har möjlighet, försök att bygga upp ett lager som kan hålla för hela familjen i några månader – åtminstone i några veckor. Fokusera på produkter med lång hållbarhetstid som också har ett högt näringsvärde. Det är viktigt att tänka på att maten du väljer är så näringsrik som möjligt för att få ut maximalt av produkterna.
Några bra produkter att prioritera: bönor i alla dess slag, fullkornsprodukter av havre, vete, korn och råg, nötter och frön. Utöver detta håller även torkade och frystorkade produkter länge beroende på kvalitet och hur väl det är paketerat. Glöm inte kryddor heller. Salt, socker och övriga smaksättare håller riktigt länge och kan vara en förutsättning för att du ska orka äta ditt enorma lager av spaghetti efter några veckors tid.
5. Odling – Bli en nästintill självförsörjande prepper
Du måste inte ha som mål att bli självförsörjande, men att lära sig odla är ett smart drag, även om det är småskaligt. Bor du på landet och har trädgård har du givetvis optimala förutsättningar, och det är faktiskt lättare än vad många tror att bli delvis självförsörjande. Men misströsta ej, även du som bor i lägenhet kan odla en hel del saker i hemmet också!
Slutsats – Att bli en prepper är ganska enkelt
Att vara en prepper är inte bara ett uttryck för förberedelse inför apokalypsen. Det är snarare ett uttryck för att tänka smart inför framtiden. Tänk till exempel på vintrarnas strömavbrott. Vissa är utan ström i dagar – vissa i upp till en månad. I sådana situationer är vedeldningens fördelar många. Familjens grundbehov uppfylls genom att värma upp boendet, laga mat och koka vatten. Detta om det skulle gå så långt att kommunala vattnet strejkar eller blir förorenat.
I en situation där tillgången på olja och fossila bränslen är sinande är det också lätt att se vedeldningens fördelar. I Sverige finns enorma mängder trä att tillgå. 70% av Sveriges yta täcks av skog och eftersom avverkningen är mindre än tillväxten så fortsätter dessutom volymen att öka. Förutom den stora volymen är det ett koldioxidneutralt sätt att tänka på idag då koldioxiden som bildas tas upp av nya träd, vilket gör det till ett hållbart bränsle för framtiden.
Se alla våra vedspisar
-
Vedspis Heimdall 790 | Grå
Nyhet! Stor toppansluten modern vedspis - fullutrustad från start.Art. nr: 10790000352 900 kr -
Lera med järnfilspån | 5 kg
Lera med järnfilspån används som isolering till spisens ugnstak och agerar som skydd mot elden.Art. nr: 990000950351 kr -
Vedspis Idun Nr 1
Nyligen uppdaterad modell - Idun No1 är verkligen ett klassiskt stycke i modern tappning.Art. nr: 10193100129 900 kr