Enkla steg för att elda i din gjutjärnskamin
Första gången man eldar i en gjutjärnskamin kan man känna sig osäker på hur man ska göra. Man kanske bläddrar i manualen eller ringer sin återförsäljare för att försäkra sig om att man gör rätt.
En vedeldad gjutjärnskamin höjer både värdet och livskvaliteten i hemmet. Sedan urminnes tider har elden varit den självklara platsen att samlas kring. Med våra gjutjärnskaminer kan du koppla av i soffan och känna hur värmen som strålar ut från kaminen snabbt skapar en behaglig temperatur. Eller varför inte skapa en avslappnande stämning med en gjutjärnskamin i sovrummet?
Osäker på hur man eldar i en gjutjärnskamin?
Det är inte självklart att man vågar ta steget och investera i en gjutjärnskamin. Dels för att man kanske inte vet om den är lämplig för den ytan man har i åtanke eller för att man känner sig osäker på hur man använder en kamin. Vi vill underlätta för dig som funderar på att köpa en gjutjärnskamin eller för dig som precis har köpt en. Nedan ger vi dig några tips på hur du enkelt eldar i en gjutjärnskamin.
Tips för en lyckad vedbrasa
Man ska alltid elda försiktigt de första gångerna man eldar i en ny gjutjärnskamin. Den värmebeständiga färgen som kaminen är behandlad med blir med en försiktig eldning mer hållbar.
Det första steget till en lyckad vedbrasa är att se till så att man har bra ved och inte för stora vedträn. Ett tips är att förvara veden inomhus i ett vedställ eller en vedhink eller att ta in veden minst ett dygn innan man planerar att elda. Förbered dig genom att ta fram tändbriketter och dela de större vedträna i lite mindre stickor och bitar.
Det är viktigt att uppnå en hög temperatur i eldstaden så snabbt som möjligt annars riskerar man få sotbeläggning på glaset. Ett tips kan vara att ha luckan lite på glänt under tiden man startar brasan för att få in mer syre och öka draget i skorstenen vilket ger en snabbare uppstart och bättre förbränning. Vid uppstarten ska även samtliga spjäll som finns på kaminen och skorstenen öppnas.
Börja med att lägga tändbriketter i mitten av eldstaden, lägg sedan på mindre stickor och mindre vedträn som ett timmerhus. Sedan tänder du tändbriketterna som i sin tur antänder veden. När elden tagit sig ordentligt stänger du luckan.
För att veta när det är dags att fylla på veden ska du titta på elden. När det inte finns några lågor kvar utan bara en glödbädd är det dags att lägga in mer ved. Börja med att försiktigt öppna luckan så att det inte ryker in. Sedan lägger du försiktigt vedträn på glödbädden och väntar tills brasan tagit sig ordentligt innan du stänger luckan igen. Denna procedur upprepar man bara igen tills man har en behaglig temperatur i sitt hem. Glöm inte att en gjutjärnskamin lagrar värmen länge, så det kommer att vara varmt länge även efter att du slutat elda.
Du är nu redo för att tända din brasa
Med hjälp av dessa enkla steg kan även du elda i en gjutjärnskamin. Man ska självklart ha respekt för elden och man ska alltid vara försiktig. För oss på Josef Davidssons är det viktigt att man som antingen nybörjare eller erfaren ägare ska kunna elda på ett enkelt och säkert sätt.
Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av tips och inspiration!
Se våra vedspisar & kaminer
-
Smålandsspisen 28 | Toppansluten
Vedspis med kompakta mått för toppanslutning. Traditionsrikt utförd 28:a som passar i murad miljö eller placerad på benställning.Art. nr: 100028001/128 400 kr -
Lera med järnfilspån | 5 kg
Lera med järnfilspån används som isolering till spisens ugnstak och agerar som skydd mot elden.Art. nr: 990000950351 kr -
Smålandsspisen 28 | Bakansluten
Nätt vedspis med kompakta mått. Traditionsrikt utförd 28:a som passar i murad miljö eller placerad på benställning.Art. nr: 100028002/128 400 kr