Restaurangen där elden tänder smakexplosioner
Vill du uppleva en matresa som tar dig tillbaka till en tid då elden skapade kocken? Besök Restaurang Ekstedt på Humlegårdsgatan i Stockholm, där varje rätt formas över öppen eld och vedspis. Under 2024 har restaurangen belönats med en Michelinstjärna för sin enastående matkonst.
Restaurangen där elden tänder smakexplosioner
Precis som den välkände kocken och entreprenören Niklas Ekstedt, delar vi på Josef Davidssons kärleken till eld och vedspisens magi. På Restaurang Ekstedt tillagas varje rätt på traditionellt vis, där elektriciteten ersätts av naturlig värme från eld, vedspis och vedeldad ugn. Vi älskar det!🔥
Restaurang Ekstedt är inte som andra restauranger. Här tillagas all mat över öppen eld eller på vedspis. En fransk vedspis från 1923 används för att skapa de komplexa såserna och baka surdegsbröd med en oöverträffad touch. Varje måltid som tillagas här är en hyllning till äldre tiders matlagningstraditioner.
Tillagningsmetoderna är centrala för hans filosofi och skapar en genuin, överraskande smakupplevelse som har gjort honom känd på internationell nivå. Han är innovativ och har skapat sig ett unikt utrymme genom att kombinera traditionell, eldbaserad matlagning med modern gastronomi. Många av tillagningsmetoderna inspireras av de nordiska matlagningsteknikerna som användes under vikingatiden och medeltiden. Eller som Niklas själv säger i sitt sommarprat 2024:
”Jag tror att äldre tiders tekniska kunskap var mer avancerade än vi tror. Det kan ju omöjligt vara så att vi med hjälp av elektricitet har skapat en bättre gastronomi på bara 80 år än vad människan har gjort under tusentals år med andra tekniker.”
Vi på Josef Davidssons gratulerar Niklas Ekstedt och hans team till den välförtjänta Michelinstjärnan och hyllar hans passion för elden – en eld som även driver oss framåt.