Ska du köpa vedspis? Vi ger dig 5 snabba tips!
Går du i tankar om att köpa vedspis? Inte så konstigt. Köket är hemmets naturliga centrum och där är vedspisen den trofasta klassikern som aldrig kommer att gå ur tiden. Förutom lägre energikostnader och trevligare matlagning är de även effektiva blickfångare. Fördelarna är många eftersom vedspisen är så förvånansvärt multifunktionell.
När du nu går i valet och kvalet hoppas vi att våra råd kan vara ett stöd på vägen. Vi vill hjälpa dig att ta rätt beslut helt enkelt.
-
1. Syfte och stilFörst och främst. Ta en ordentlig funderare över anledningen till varför du ska köpa vedspis. Är det främst mysfaktorn du är ute efter – eller ska spisen även fungera som uppvärmningskälla? Det är viktigt när det kommer till val av storlek och material. Självklart ska du också tycka om utseendet på din vedspis. I vilket rum ska den stå? Föreställ dig hur den smälter in i den övriga miljön i hemmet. Hur väl passar den? Den ska trots allt bli en del av ditt hem – en del av dig. Vi har ett brett utbud av vedspisar i vårt stora sortiment. Klassiska som moderna.
-
2. Hur stor boyta har du?Storleken på din bostad är viktig att ha med i beräkningen. Särskilt för dig som vill utnyttja vedspisen som primär uppvärmningskälla. Värmebehovet brukar räknas på ca 60-70 watt per kvadratmeter. Som ett exempel kan en vedspis med en medeleffekt på 4 kW klara av att värma upp en yta på ca 70 kvm.
-
3. Köpa vedspis i gjutjärn eller plåt?Det finns fördelar och nackdelar med allt. En vedspis i plåt värms upp fort men har inte lika lång eftervärme som en vedspis i gjutjärn. Gjutjärnsspisen kan i sin tur ta lite tid att värma upp men avger istället värme långt efter att elden har slocknat. För extra lång effekt kan du lägga in täljsten i bakugnen.
-
4. Se till att din vedspis är godkändBoverket kräver att din vedspis är CE-märkt. Märkningen säkerställer att din vedspis uppfyller EU:s alla grundläggande miljö-, hälso- och säkerhetskrav. Givetvis är samtliga av våra vedspisar godkända.
-
5. Glöm inte bygganmälanInnan du installerar vedspisen måste du skicka in en anmälan till kommunen. Ta kontakt med din lokala byggnadsnämnd så hjälper de dig vidare. Det brukar också finnas en blankett att ladda ned från kommunens webbplats.
Att köpa en ny vedspis
Du vill ha en spis med hög verkningsgrad och effektiv förbränningsteknik. De äldre och begagnade vedspisarna är inte lika täta, och har inte heller samma möjlighet att nyttja extern tilluft. Var därför energismart och köp en modern vedspis. Mer värme för pengarna, bättre inomhusklimat – på samma gång som du gör en bra insats för miljön. Föredrar du ett lite mer gammaldags utseende går det att lösa ändå. Våra moderna vedspisar finns även i klassisk, tidlös design.
Det är du som bestämmer
Vad som känns rätt för dig är det bara du som vet. Vilken vedspis du än väljer garanterar vi att du inte kommer att ångra dig. Att köpa vedspis är alltid en smart investering.
Har du några funderingar? Våra återförsäljare finns alltid till hands för att hjälpa dig – från valet av vedspis till slutlig installation.
Här hittar du alla våra vedspisar – vilken är din favorit?
Utforska vedpisar & kaminer
-
Smalspis JD 320 | Bakansluten
Smal bakansluten vedeldad spis, endast 30 cm bred. Klassisk golvplacerad modell i gjutjärn med höga prestanda och moderna detaljer.Art. nr: 10003200428 900 kr -
Gjutjärnskamin Oden 6300
Oden 6300 står luftigt på fyra ben, har nätta mått och ger ett kompakt intryck. Värmebevarande gjutjärn kombinerat med snabb strålningsvärme.Art. nr: 10630000128 900 kr -
Vedspis JD 27 | Kokplattor
Gamla skolans vedspis i nytt format. Eller vad sägs om eldstadslucka i glas, ugnstak i täljsten och hög effektivitet.Art. nr: 10012700131 900 kr