Säkerhet vid eldning i vedspisen
Det är alltid viktigt att tänka på säkerhet när man hanterar eld. Mycket kan gå fel och det är lätt hänt att olyckor sker. Men har man både rätt redskap och en försiktighet så går
Är det något som slår doften av nygräddade kanelbullar, bakade i vedspis? Troligen inte. Bullarna blir dessutom himmelskt goda när de är bakade i en vedspis, perfekta att bjuda på till fredagsfikat.
Den som har bakat mycket i sin vedspis har lärt sig hur just den vedspisen fungerar. Är man nybörjare så kan man behöva prova sig fram lite grann för att se vad som fungerar allra bäst. Det som skiljer från en vanlig spis är att värmen inte är helt jämn i en vedspis. Därför kan det vara bra att förbereda genom att först elda på ordentligt i spisen så att den blir riktigt varm. För att undvika att bullarna blir brända så kan man vänta tills elden har övergått i glöd innan man stoppar in plåten. Ett trix för att öka chansen att bullarna gräddas jämnt, är att vända på plåten några gånger.
150 g smör eller margarin, rumsvarmt (alternativt 1½ dl flytande)
5 dl standardmjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker (alternativt vit baksirap)
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Kärnvetemjöl
1 ägg (att pensla med)
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel
Det är alltid viktigt att tänka på säkerhet när man hanterar eld. Mycket kan gå fel och det är lätt hänt att olyckor sker. Men har man både rätt redskap och en försiktighet så går
Camilla Dahlin från Gustafs i Dalarna bor i ett underbart 1800-tals hus på landet. Förr om tiden bodde där en cykelhandlare vid namn Per Olsson, därför bär gården nu namnet
Om du någon gång har funderat på att installera braskamin är det dags att göra slag i saken. Med varningar om skenande elpriser och ökade bränslekostnader är det hög tid
Inga produkter i varukorgen.