Länge leve Heimdall 790, vår kungliga vedspis

Heimdall 790 påminner en smula om en elektrisk spis men bakom den eleganta ytan döljer sig svensk ingenjörskonst av yppersta klass. Söker du en vedspis som förhöjer känslan i köket? Bekanta dig med Heimdall 790!

För att få veta mer om den nya vedspisen Heimdall 790 satte vi oss ner med två kollegor på Josef Davidssons; produktionschef Sven-Erik ”Svenne” Sandvik och Mikael Andersson, produktutvecklare. Vi ville veta varför produktportföljen utökats med en ny vedspis och allt som är värt att veta kring utveckling och hållbarhetsarbete.

Heimdall 790 är tronarvinge till Husqvarna 3026

Det är ett samstämmigt par som ibland pratar i mun på varandra men Mikael börjar att berätta att det fanns ett behov av en svensktillverkad vedspis i modernt utförande.

”Heimdall 790 är den första svensktillverkade spisen av den här typen på femtio år!”

Han fortsätter sedan med att dra paralleller mellan vedspisen Husqvarna 3026 och Heimdall 790.

”Husqvarna tillverkade vedspisar i ungefär 100 år. I början av 1970-talet lade de ner produktionen och det innebar att de svenska familjer som installerat Sveriges mest sålda vedspis, Husqvarna 3026, på sätt och vis blev utelämnade till oss och våra reservdelar. Husqvarnaspisarna börjar bli gamla så vi tänkte: varför inte utveckla en vedspis som kan ersätta Husqvarna 3026? En tronarvinge.”

Det är nämligen så fiffigt, berättar Mikael, att måtten på Heimdall 790 helt överensstämmer med den tidigare Husqvarna-modellen. Modellbeteckningen 790 betyder att Heimdall är 79 cm bred. Med 5 millimeters luftspalt på var sida om spisen, så blir bredden densamma som Husqvarna 3026 (80 cm). Det är alltså möjligt att med mycket små medel byta spismodell. Ut med Husqvarna 3026 och in med Heimdall 790!

Heimdall 790 präglas av kunglig glans

Heimdall 790 är tillverkad i Josef Davidssons fabrik i Reftele, Småland. Det är en vedspis som andas premiumkänsla och Svenne berättar att spisen är utrustad med flera smarta funktioner och detaljer.

”Vi har medvetet valt att tillverka en vedspis för främst den svenska och nordiska marknaden även om man såklart kan köpa spisen även om man bor utanför Norden. Vi har inte sparat på någonting utan vi har designat en spis som ska vara snygg att se på och trygg att äga.”

Svenne förklarar att Heimdall 790 är testad och godkänd av RISE, Research Institutes of Sweden, och att den uppfyller gällande krav för EU:s ekodesigndirektiv.

”Du kan placera Heimdall 790 direkt mot brännbart material, till exempel vanlig köksinredning, utan vare sig extrautrustning eller brandklassat material som skydd.”

Vedspisen väger omkring 160 kilo men den är hjulförsedd så du enkelt kan rulla den i position. För att underlätta höjdjustering av spisen så är den försedd med toppmonterade ställskruvar.

”Du rullar spisen på plats, justerar höjden med den medföljande insexnyckeln och sedan skjuter du spisen på plats. Klart!”

Favoritfunktioner hos Heimdall 790

Allting hos Heimdall andas premiumkänsla och Mikael och Svenne har svårt att välja ut varsin favoritfunktion. De dividerar hällen i cortenplåt, rökgasspjället, startspjället och konvektionselementen men slutligen är de överens om att följande egenskaper underlättar för installatören:

  • Spisen är försedd med hjul och har därför hög mobilitet. Det är enkelt att förflytta den omkring 160 kg tunga spisen.
  • Tack vare de toppmonterade ställskruvarna är det smidigt att justera höjden på spisen med den medföljande insexnyckeln.

Härproducerad på fabriken i Reftele

Svenne berättar att Heimdall tillverkas i egen fabrik i småländska Reftele. Lokala samarbetspartners har varit till god hjälp.

Gårö PlåtprodukterLebaABLProdeva och Värnamo Sliperi & Glasmästeri är alla exempel på lokala samarbetspartners som finns inom 5 mils radie från vår fabrik. Vi är tacksamma över att ha så skickliga leverantörer i vår närhet. Hållbar produktion värdesätts av både oss själva och övriga världen. Det ska kännas skönt i hjärtat när man köper en produkt av oss. Av den anledningen så letar vi alltid efter leverantörer i vår närhet. Hittar vi inga, så är det Sverige, Norden och Europa som gäller, i den turordningen.”

Mikael fyller i och berättar att just hållbarheten är viktig och att man förutom att fokusera på lokal produktion även har utvecklat spisen med tanke på hållbarhet.

”Vi har konstruerat en vedspis där användaren själv ska kunna byta delar för att spisen ska få lång livslängd.”

Tre snabba med Svenne och Mikael

  1. Hur länge har du jobbat hos Josef Davidssons?
    Svenne: 10 år
    Mikael: 39 år

  2. Har du en vedspis hemma? Om ja, vilken modell?
    Svenne: Oden Täljsten
    Mikael: Smålandsspisen 1896

  3. Ge oss ditt bästa tips till en blivande vedspisägare eller en befintlig.
    Svenne: Ta in veden i tid. Veden behöver vara rumstempererad för brinna bäst och för att du ska få en fin start på dagen.
    Mikael: Sotningen är viktig. Sota ordentligt och rengör spisen mellan sotningarna.

Se fler tips här

Stäng
Cart (0)

Inga produkter i varukorgen. Inga produkter i varukorgen.



Språk