Träffa Adam som visar hur man eldar rätt!

 

Du kanske redan har stött på Adam – han som berättar allt om hur du eldar rätt och vårdar din vedspis på bästa sätt. Redan från när han var 6 år har han fina minnen från vedspisarna som stod i både mormors och farmors kök, och hur vedspisen var själva urkällan i bostaden. Den som gav värme, varmvatten för tvätt och förutsättningar för att laga mat och baka.

Idag, som 57-åring med ett hus på landet i de småländska skogarna, är fortfarande elden Adams favoritelement. Han menar att en vedspis gör en varm på så många plan och berör så många av våra sinnen.

Det börjar med doften från svavlet när man tänder en tändsticka, det sprakande ljudet av elden i vedspisen eller kaminen och synen av de första flammorna. Sen kommer värmen, en omfamnande värme som sträcker ut sina armar och fångar en.

Adam minns väl känslan från när han var barn och spenderade mycket tid i deras fritidshus som varken hade varmt vatten eller uppvärmning. Dagarna började med att man gick upp och tände i vedspisen. Det är en speciell känsla att gå upp ur sängen i ett kyligt hus precis innan man får igång elden – sprakandet, doften och värmen. Det blir också en påminnelse från savannen, elementet elds starka kraft och att vi som människor alltid haft en djup relation till just eld. Att man idag kan tämja den från sitt vardagsrum är något alldeles speciellt.

I det lilla fritidshuset minns Adam hur vedspisen alltid tändes upp det första på morgonen för att sedan kunna värma vatten för att tvätta sig och värma upp huset. Han minns även tydligt hur spännande det var att till exempel grädda våfflor på spisen med närproducerad mjölk och ägg från bönder som bodde i närheten. Minnen som sitter djupt kvar – inte minns man särskilt många gånger som man har slagit på värmepannan eller ugnen hemma.

Mycket har hänt i vedspisarnas värld och idag har teknik blandats med tradition och skapat moderna och effektiva produkter.

– I takt med att jag fått en större inblick i Josef Davidssons sortiment har jag förstått att det finns ett stort mått av innovation i deras produkter. Inte minst när det gäller att utveckla bättre förbränning för att möta de moderna kraven, optimerade värmeflöden och verkningsgrad. Helt enkelt mer energi från det lagrade vedträt.

För Adam står varumärket Josef Davidssons även för mycket nostalgi och tradition, då många av produkterna påminner om de vedspisar han själv hade i sin närhet under uppväxten. Exempelvis modellerna med plattor, likt den Adams mormor hade. En användbar funktion inte minst i tiderna av prepping, där man gärna är lite mer förberedd vid strömavbrott, osv. Förr var vedspisen ett så självklart inslag i hemmet, kanske är vi påväg tillbaka till det, men även att få tillbaka kunskapen om eldning. Generationen som Adams mormor och farmor tillhörde hade ett väldigt självklart förhållande till elden, man höll den igång, kände av när det var dags att lägga i mer virke, vedspisen var den centrala pjäsen i huset. Adam beskriver känslan tydligt när det var riktigt råkallt i det gamla dragiga fritidshuset, då tände man kaminen och låg där och lyssnade på det sprakande ljudet och beundrade ljusskenet som dansade ut ur springan.

Modellerna med plattor från Josef Davidssons påminner om den spis som Adams mormor hade.

En vedspis värmer på många sätt. Doften av nygräddade våfflor, ljudet av elden och den jämna värmen är några utav Adams härliga minnen.

När Adam var liten kunde morgonen börja med att skotta sig fram till vedboden för att hämta ved. Idag är vedhämtningen en självklar del av förberedelserna inför varje bastubad nere vid sjön.

Att elda rätt är en kunskap som vi idag behöver ta tillbaka. Det tar lite tid innan man kommer på exakt hur mycket ved som går åt eller när man ska lägga i mer virke för att hålla igång elden, men med tiden kommer spisen lära dig.

– För mormor och farmor var det så lätt, det gick på rutin när det var dags att lägga i mer vedträ, och som mormor sa ’EN kärring kan inte träta, ETT vedträ kan inte brinna’.

Enligt Adam finns det tydliga tecken på att elden som värmekälla kommer bli allt viktigare i våra hem. Dels vill man rusta mer för svängningar i samhället, man går ”back to basic” med att elda för att få en värme vilket ger en annan effektivitet. Andelen som eldar för att få värme kommer sannolikt öka, inte minst i vår lite kallare del av världen. Kanske kommer det tillbaka som ett sjävklart inslag, både vid renovering och nybyggen. En känsla av att vara lite mer oberoende och klara sig bättre själv.

Lär dig elda rätt med Adam! Här hittar du alla instruktionsfilmer.

Våra filmer

Video thumbnail

Adam tipsar: Klart du ska ha vedspis

Video thumbnail

Adam tipsar: Välj rätt vedspismodell för ditt hem

Video thumbnail

Adam tipsar: Att tänka på inför installation av en vedspis

Video thumbnail

Adam tipsar: Bevara din befintliga vedspis

Video thumbnail

Adam tipsar: Att tänka på innan du beställer en vedspis

Video thumbnail

Adam tipsar: Lufttillförsel – hur ser dina förutsättningar ut

Video thumbnail

Adam tipsar: De här brandskyddsprodukterna kommer du vilja ha

Video thumbnail

Adam tipsar: Fem vanligaste tillbehören till din vedspis

Video thumbnail

Adam tipsar: Så fungerar en anslutning till skorsten

Video thumbnail

Adam tipsar: Så här eldar du i din vedspis

Video thumbnail

Adam tipsar: Vardagssota din vedspis

Video thumbnail

Adam tipsar: Elda rätt i din JD 320

Video thumbnail

Adam tipsar: Elda rätt i din Heimdall 790

Video thumbnail

Adam tipsar: Elda rätt i din JD 27

Stäng
Cart (0)

Inga produkter i varukorgen. Inga produkter i varukorgen.



Språk