Vanliga frågor som rör ditt köp av eldstad
Har man planer på skaffa sig en eldstad så kan det vara mycket frågor som dyker upp. I det här inlägget svarar vi på några vanliga frågor som vi ofta får kring köp av en eldstad.
Krävs det bygglov för att sätta in en eldstad?
Nej, men det krävs en bygganmälan till kommunen som man hittar på kommunens hemsida.
Kan man välja fel vedspis?
Det skulle väl vara storleken i så fall. Att man får en spis som ger för mycket värme till ett för litet rum. För att kunna använda ugnen så måste spisen vara igång några timmar.
Vad är skillnaden mellan en ny och en väldigt gammal begagnad vedspis?
En ny vedspis har ett modernt förbränningssystem och är tätare. Effekten är betydligt högre och det innebär att man inte behöver elda lika mycket/länge för att uppnå samma värme. Vi har byggt om och förbättrat förbränningstekniken i äldre spisar som till exempel Smålandsspisen 1896. Eldstaden tar inte in luften via askluckan längre.
I dag kommer förbränningsluften in genom bottenplattan och leds i kanaler och kommer ut i hålen på sidojärnen i eldstaden. Det finns även ett rör som vi kallar Airpipe. Detta rör syresätter lågorna en extra gång innan de lämnar spisen. I dag ligger verkningsgraden på 83%, en gammal spis ligger på mellan 50-60% i verkningsgrad. Samtliga av våra spisar har den nya förbränningstekniken.
Varför sotar glasen igen på min eldstad?
Oftast sotar alla kaminer/spisar vid uppstart. När temperaturen i eldstaden är för låg bildas sot. Om allt står rätt till så brinner sotet bort efter en liten stund när temperaturen stiger. Gör den inte det så finns det flera orsaker bl.a. om veden är för blöt eller om skorstensdraget är för dåligt. Men allt har med temperaturen att göra.
Går det att påverka verkningsgraden?
Något man kan göra själv för att påverka verkningsgraden är att man eldar på rätt sätt. Till exempel att man använder torr ved och inte eldar skräp (exempelvis mjölkkartonger). Ett tips om man inte använder sin bakugn är att man fyller den med täljsten för att få en längre avsvalningstid. Därmed minskar man vedförbrukningen och även utsläppen.
Se våra vedspisar och kaminer
-
Vedspis Heimdall 790 | Svart
Nyhet! Stor toppansluten vedspis i modern design. Kolla utrustningslistan!Art. nr: 10790000152 900 kr -
Täljstenkamin Oden 6300
Braskamin tillverkad av 240 kg gjutjärn och täljsten. Lagrar värme i timmar.Art. nr: 10630000335 900 kr -
Gjutjärnskamin Oden 6300
Oden 6300 står luftigt på fyra ben, har nätta mått och ger ett kompakt intryck. Värmebevarande gjutjärn kombinerat med snabb strålningsvärme.Art. nr: 10630000128 900 kr