Min vedspis Idun är nyckeln till den perfekta focaccian!

 

Vi hittar Jessica Ohlson i ett hus på landet utanför Ulricehamn där hon bor med sin man och sina två söner, 5 och 8 år. Med en passion för det naturligt vackra och avslappnande i att leva nära naturen och ständigt utöka sina grönsaksland, inspirerar hon många med sitt instagramkonto Fru Ohlson.

Jessica träffade sin man tidigt i livet och tillsammans har de redan hunnit med två totalrenoveringar innan de 2019 flyttade in i sitt egenbyggda hus på landet. Båda gillar de att lägga tid och engagemang i olika projekt, stort som smått, ute och inne. Exempelvis utökas varje år odlingen och Jessica berättar att hon älskar att gräva nya grönsaksland och brinner för att vara ute och påta i trädgården där hon odlar både blommor och allt möjligt ätbart.

Jag tycker det är viktigt att låta barnen få växa upp med närhet till naturen och se vart det vi äter kommer ifrån. Självklart är vi inte självförsörjande, men genom att odla en del av vår mat och ha egna höns får våra barn en naturlig lärdom om hur det går till.

Jessica har alltid varit en kreativ själ och älskar att jobba praktiskt. För några år sedan fick hon upp ögonen för odling och gick en trädgårdsutbildning. I samma anda utvecklades intresset för att odla mer av sin egen mat och Jessica berättar att matlagning och bakning alltid har varit en naturlig del av hennes liv.

För ungefär ett år sedan installerade de vedspisen Idun som genast blev en favoritdetalj i huset. Beslutet att sätta in en vedspis var inte minst för mysfaktorn, men också den praktiska fördelen med att ha en extra värmekälla som inte var beroende av el. När de först började prata om att skaffa en vedspis var det helt naturligt att välja en från Josef Davidssons. Att det dessutom är svensktillverkade produkter var också en avgörande faktor.

– Vår Idun är en väldigt fin inredningsdetalj där jag direkt fastnade för den gulliga dekoren med frukterna. Men den stora anledningen till att vi ville ha en vedspis handlade om att vi bor på landet där det händer att det är strömavbrott titt som tätt, och där vedspisen gör oss betydligt mer förberedda. I den kan vi laga mat och värma vatten i tillhörande vattenbehållare och dessutom få en stabil värmekälla. Det känns att det är en genuin spis, när den har börjat bli lite grå har vi även svärtat in den och då blir den som ny igen, svart och fin!

I vintras användes Idun till både lussebullsbaket och glöggvärmning och mysfaktorn var total. Jessica ser många fördelar med att laga mat och baka i vedspisen, inte minst genom att den håller sig varm så länge. Häromdagen lagade hon soppa och bakade bröd i den med ett strålande resultat.

Jessica älskar att baka och laga mat i sin vedspis, och en av hennes favoriter är denna fantastiska focaccia.

Det som gör denna focaccia extra speciell är inte bara att den är vackert dekorerad med tomater och rosmarin från Jessicas egna växthus, utan även den traditionella tillagningen.

Vid jäsning av bröd är vedspisen överlägsen en vanlig ugn och induktionshäll, som knappt utstrålar någon värme till jäsningen – vilket är helt avgörande för att lyckas med ett riktigt gott bröd!

När man väl startat upp vedspisen fungerar den både för matlagning och som värmekälla under flera timmar utan att man behöver lägga i mer ved.

Tävla med Fru Ohlson och
Josef Davidssons
– skicka in ditt bästa recept!

Är du duktig på att laga mat eller baka i vedspisen? Toppen! Var med i vår tävling och tävla om fina priser. Har du komponerat ihop ett eget recept eller har du ett favoritrecept du brukar göra i vedspisen? Varför inte passa på att tävla med det? 

Köttgryta, pannkakor, kanelbullar, pizza, scones och kantarellstuvning. Vi ser fram emot att få ta del av många härliga recept som passar att tillagas på vedspisen.

Jessicas perfekta focaccia

Ingredienser
25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
Flingsalt till plåten och utbakning

Tomater och rosmarin till dekoration

Gör så här!
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt och toppa med tomat och rosmarin
Baka brödet i vedspisen ca 10 minuter, håll koll så det inte bränns.

Stäng
Cart (0)

Inga produkter i varukorgen. Inga produkter i varukorgen.



Språk