Nyfiken på vedspis? Se vilken modell som passar dig!
Så, du har kommit fram till att ditt hem skulle bli komplett med en vedspis – vad kul! Då måste du också välja rätt modell bland mängden av alternativ. Det är inte det enklaste beslutet att fatta. Här får du lite vägledning till att hitta den modell som passar just dig.
Vilken vedspis hade man förr?
Trender kommer och går även när det kommer till vedspisar. Att elda med ved dominerade det svenska samhället en bra bit in på 1900-talet. Då var de ofta vackert utsmyckade med bilder och ornament. Från 1930-talet och framåt blev det istället mer populärt med ett mer slätt utförande med mer emaljering på spisarna. Något senare kom plåtspisarna som blev väldigt populära.
Kollar man i kataloger från tidigt 1900-tal så kunde man ofta hitta upp till 30 olika modeller av vedspisar. Då fanns det oändliga valmöjligheter. Behövde du en bredd på 70, 72 eller 76 cm, spelade det ingen roll – allt gick att lösa!
Men när el, gas och centralvärme kom minskade tillverkningen av vedspisar och idag är utbudet helt klart mer begränsat, men samtidigt också mer optimerat. Man utgår snarare från några få standardmått, för egentligen behövs inte så många alternativ. Det man främst vill påverka är väl trots allt designen och utformningen av vedspisen?
Vilken design är du ute efter?
Vill du att köket ska gå i en viss stil? Eller gillar du att blanda inredning och prylar från olika epoker? I dag finns alla möjliga modeller – en nytillverkad spis som tillämpar nymodiga förbränningstekniker kan se ut som en spis från 1920-talet och det finns spisar som matchar moderna vitvaror och köksinredningar. Vill du ha en mindre modell? Ska den stå på golvet? Ska den vara helt i gjutjärn eller även ha detaljer i plåt? Frågorna är många och möjligheterna oändliga – nästan i alla fall.
Är du främst ute efter en praktisk spis är smala vedspisar utan ugn något för dig, de är ofta tillverkade i samma höjd som moderna köksbänkar och passar därmed otroligt bra in i mer moderna kök. De tar inte så stor plats och har dessutom ett mycket större vedutrymme än andra modeller vilket gör dem till effektiva uppvärmare. Har du istället ett riktigt stort kök är en större modell mer lämplig
Hur ser boytan och planlösningen ut?
Du måste veta vilken boyta det rör sig om för att veta hur mycket energi som behövs för att värma upp huset. Olika kaminer och vedspisar har olika kapacitet så det kan vara bra att veta på ett ungefär vilken effekt du behöver. Kolla upp med tillverkaren vad de rekommenderar om du känner dig osäker. Om du har ett kök på en viss areal kan de svara på vilken modell som passar era behov bäst. En medeleffekt på till exempel 4kW klarar att värma upp till 60-70 kvm beroende på hur öppen planlösningen är. Man överdimensionerar ofta eldstadens effekt i förhållande till rummets storlek.
Effekten på spisen är alltså ett mått på hur mycket ved du kan lägga in samtidigt – en stor spis har därmed mycket större effekt än en mindre. En spis fungerar också bäst när den eldas på sin maximala effektnivå. Blir det för varmt kanske man försöker elda snålare för att erhålla mindre effekt men då blir det också sämre förbränning. En för stor spis med en alltför hög effekt kan till exempel bli för varm om köket är för litet.
Fundera också på om du vill ha en spis som snabbt blir varm eller som bidrar med lång eftervärme. En vedspis i plåt blir fortare varm men svalnar också av snabbare. En vedspis i gjutjärn tar längre tid att värma upp men har längre eftervärme och levererar en jämnare temperatur i ugnen.
Behöver du en vedspis med ytterligare egenskaper?
Förr i tiden fanns inte den typ av glaskeramik vi har idag som faktiskt klarar av den värme som en vedspis genererar. På grund av den positiva utvecklingen finns det numera en mängd alternativ med glas som tillåter oss att faktiskt se den härligt sprakande elden. Är du intresserad av detta så måste det givetvis vägas in när du väljer modell.
En annan viktig bit att tänka på är om du har ett behov av ugn. Smalspisar till exempel har i regel inte någon ugn då de är optimerade att passa in i mindre utrymmen, så om du vanligen inleder dagen med att baka bröd bör du spana in andra modeller än just dem.
Josef Davidssons kategorier av vedspis
Smalspis
Smalspisar har blivit mycket populära de senaste åren då de passar bra in i små kök! Många har inte samma plats i köket idag som man hade för 50-80 år sedan. Smalspisarna har ingen ugn men är en värdefull värmekälla och ger kokmöjlighet.
Spana in modellerna: Viking 30 och JD 320.
Gjutjärnsspis
Klassiska vedspisar i gjutjärn som går att få såväl med ornament som utan.
Spana in modellerna: JD 27, JD 227, Smålandsspisen 1896, Idun No 1 och Smålandsspisen 28.
Hitta en återförsäljare nära dig – vi samarbetar med Eldabutiken, Mariebergs Brasvärme och många fler återförsäljare
Utforska vedspisar och kaminer
-
Smalspis JD 320 | Toppansluten
Smal toppansluten vedeldad spis, endast 30 cm bred. Klassisk golvplacerad modell i gjutjärn med höga prestanda och moderna detaljer.Art. nr: 10003200332 900 kr -
Vedspis Heimdall 790 | Grå
Nyhet! Snygg bakansluten vedspis i modern design fullspäckad med utrustning.Art. nr: 10790000452 900 kr -
Smalspis Viking 30 | Bakansluten
Sveriges mest sålda vedeldade spis. Höga prestanda i klassiskt ornamenterat utförande.Art. nr: 10003200228 900 kr