Vi har reservdelar till de flesta vedspisar
Vår instruktionsvideo går igenom hur du byter ut brännjärn, cisternjärn, roster och spislera. Här hittar du reservdelar till en mängd olika vedspismärken
Att elda i vedspis är mysigt, men det medför även risker. Genom att följa några enkla säkerhetsråd kan du minimera risken för olyckor. Läs våra tips och se vår video för att lära dig hur du eldar tryggt och säkert i din vedspis.
För att du ska kunna elda säkert i din vedspis, förutsätter vi att spisen är korrekt installerad och uppfyller gällande regler. Våra råd nedan fokuserar på de små, men viktiga, detaljerna som kan göra stor skillnad för din säkerhet. Se videon för en detaljerad genomgång och kompletterande tips.
Placera ett gnistskydd framför vedspisen. Det fångar upp gnistor och glöd som kan falla ut när du öppnar eldstadsluckan och förhindrar att golvet skadas eller att en brand startar.
Läs mer: Gnistskydd hos Josef Davidssons »
En brandsläckare är ett måste i hemmet, särskilt nära eldstaden. Om olyckan skulle vara framme kan den snabbt hindra en liten brand från att sprida sig.
Ha en brandfilt lättillgänglig, exempelvis nära vedspisen. Den är ett enkelt och effektivt redskap för att släcka mindre bränder.
Installera brandvarnare på varje våningsplan, gärna i varje rum. Det är ett grundläggande skydd som ger dig tidig varning vid rökutveckling eller brand.
Om du har små barn i hemmet kan det vara bra att sätta upp ett skyddsgaller runt vedspisen för att undvika att de bränner sig. Samtidigt är det klokt att tidigt lära barnen hur de ska handskas med eld och vedspisar på ett säkert sätt.
Regelbunden sotning är avgörande för säkerheten. En sotare rengör skorstenen och rökkanalerna, vilket minskar risken för sotbrand. Hur ofta du behöver sota beror på om du eldar i ett permanent boende eller i ett fritidshus. Kontrollera med din kommun för att veta vad som gäller där du bor. Var tredje eller vart sjätte år utför sotaren dessutom en grundlig brandskyddskontroll där hela eldstadssystemet inspekteras för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Använd alltid grytlappar när du hanterar heta kastruller eller formar på vedspisen. I videon (ca 01:58) tipsar vi om alternativa redskap för att ta ut varma formar på ett säkrare sätt.
Handtagen på vedspisen kan bli mycket varma under eldning. Använd en spiskrok för att öppna luckor och justera spisen utan att bränna dig. Spiralhandtag på spiskrokar och luckor är vanligtvis designade för att inte bli heta, vilket gör dem säkra att använda.
Läs mer: Spiskrokar i Josef Davidssons sortiment »
Askan från elden kan fortfarande vara varm och utgöra en brandrisk. Använd en värmetålig askhink med lock för att förvara aska. Det är en fördel om hinken har lufthål undertill så att den inte värmer upp golvet.
Läs mer: Utforska askhinkar hos Josef Davidssons »
Vår instruktionsvideo går igenom hur du byter ut brännjärn, cisternjärn, roster och spislera. Här hittar du reservdelar till en mängd olika vedspismärken
Vi hittar Jessica Ohlson i ett hus på landet utanför Ulricehamn där hon bor med sin man och sina två söner, 5 och 8 år. Med en passion för
Även företag har drömmar, visioner brukar man kalla dem. Vår vision är vår drömbild och vi har valt att spänna bågen ordentligt.
Inga produkter i varukorgen.