Tre tips för en lantligare inredningsstil
Smaken är som baken, brukar man säga. Delad. För att få en lantligare stil hemma behöver man inte bo på landet. Det handlar mera om vilka materialval du gör och vilken typ av hem du vill skapa.
Bland alla spännande recept som skickades in har vi haft den delikata förmånen att utse tre vinnare som alla använt vedspisen på olika sätt för att lyckas med sina kreationer.
Första pris, vedhink i mässing, går till Ann Karlsson!
Andra pris, behållare för tändkuber, vinns av Yvonne Kravos!
Tredje pris, askskyffel med borste, togs hem av Bodil Lönn!
Vinnarna är meddelade och vi skickar våra varmaste lyckönskningar!
Receptet på smeten är ett äldre beprövat recept.
100 g smält smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
Blanda ihop allt utom smöret till en jämn smet.
Tillsätt sedan smöret och rör om. Låt smeten stå och vila i minst 30 minuter.
Häll ca 1 msk smet i rånjärnet.
Låt grädda till fin färg.
Rulla ihop direkt och låt kallna på galler.
Ann berättar:
”Jag har fått ett äldre norskt rånjärn från min mans familj. Rånjärnet går inte att använda på induktionshäll, men jag fick den strålande idéen att jag kunde använda rånjärnet på nya vedspisen 😀.
Det var första gången jag använde vedspis till bakning och det tog många timmar att göra slut på smeten. Det doftade gudomligt och doften spred sig även utanför huset.
Rånen blev spröda och såå goda. Det tog en stund att trimma in gräddningen men det var så rogivande att baka med hjälp av vedspisen. Det gällde att ha rätt bra fart på elden.
Nedan visar jag några bilder och sista bilden visar att intrimningen tog ett tag men jag fick många fina på slutet. Bilden visar första halvan av baket. Tyvärr fick jag ingen bild på alla snygga tillåtna. Jag gjorde dessutom rånkorgar. Nu har jag skaffat mig en rullrånspinne till nästa bak 😀. Jag längtar till nästa bak!”
Receptet är beräknat till 2 personer och skapas fritt från Yvonnes tankar, så inget regelrätt recept eller några direkta tidsangivelser. Man får anpassa efter egen spis och eget tycke.
2 fläskkotletter
2 potatisar med skal
2 skalade morötter
Sötsur chilimarinad (finns i butik)
Soja
2,5 dl matlagningsgrädde eller den grädde du föredrar
Salt, peppar
Kryddor
Matolja av önskad sort
Grovsalt
Putsa fläskkotletterna. Blanda ihop sötsur chilimarinad, salt och peppar och låt fläskkotletterna marinera minst en timme.
Klyfta potatisarna med skalet på. Skär de skalade morötterna i bitar. Placera i en form, ringla över olja och salta med grovsalt. Placera ugnsformen i ugnen – beräkna tidsåtgången till ca 45–60 minuter.
När du beräknar att det återstår ca 15 minuter av de ugnsstekta grönsakerna, stek fläskkotletterna tills de har fått färg – de ska inte bli genomstekta. Ta upp kotletterna och tillsätt grädden, puttra under omrörning. Smaka av såsen och tillsätt mer soja och kryddor vid behov. Lägg tillbaka kotletterna i såsen och låt dem puttra ca 5 minuter i såsen.
Tips! Man kan använda vilka grönsaker eller rotfrukter man vill och anpassa tiden i ugnen därefter. Vill du snabba på processen och få en krispig yta på grönsakerna kan du förkoka grönsakerna några minuter innan du ugnsbakar dem.
Yvonne berättar:
”Under vintertid lagar jag lagar lite allt möjligt på vedspisen. Favoriten är grönsaker och potatis i ugnen och till det fläskkotlett i en gräddig sås. Jag kan tyvärr inte tipsa om några temperaturer utan man får lita på känslan och testa sig fram. Den enklaste maten att laga på vedspisen är grytor och annat som ska koka länge. Men våga testa! Det blir riktigt gott.”
Receptet är utformat med beredskap i bakhuvudet och innehåller saker som finns i familjens ”krislåda”.
1 pkt torrjäst
2 tsk brödkryddor (kan man utesluta)
2 tsk salt
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
5 dl torrmjölk uppblött, eller 1 dl vatten och 4 dl mjölk
50 g smör eller 0,5 dl olja
1 dl honung (jag är biodlare och använder honung men det går att använda 1 dl sirap istället)
Blanda mjöl, torrjäst (låt ”väckas” i 10 minuter), salt och brödkryddor i degbunke. Värm vätskan till 37–40 grader. Häll resten av ingredienserna i bunken, blanda och knåda till jämn deg cirka 10 minuter. Låt jäsa cirka 45 minuter under bakduk. Dela degen i två delar och gör två jämnstora bröd. Lägg på plåt eller form (bakplåtspapper eller smor. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under duk.
Gräddning:
Sätt plåten på nedersta falsen i ugnen.
Jag har ingen termometer på ugnen, men sätter en stektermometer i brödet och tar ut när de är 96-98 grader. Vänd efter halva tiden så att inte ena sidan blir bränd. Kolla efter 15 minuter ungefär.
Pensla gärna med sirapsvatten när bröden har tagits ur ugnen, det ger en hårdare och mer hållbar yta.”
Bodil berättar:
”Eldning görs i både övre och undre luckan. Det är lite pyssel för att hålla uppe värmen. Använd välklyvd björkved eller annan ved med högt energiinnehåll.
Börja med att elda upp i övre luckan ungefär en timme och brinna ut. Skrapa ner askan genom askhålen så att det blir öppet mellan övre och botten. Ta bort asklådan. Akta det kan vara glöd i! Elda nu i nedre luckan ungefär en halvtimme och gör sedan en ny brasa i övre luckan. Anpassa spjällen till lagom värme. En termometer underlättar verkligen att hålla 175-200 grader. När rätt temperatur gäller det att mata eldarna med lagom pinnar.”
Smaken är som baken, brukar man säga. Delad. För att få en lantligare stil hemma behöver man inte bo på landet. Det handlar mera om vilka materialval du gör och vilken typ av hem du vill skapa.
Så här kan du få lägre elkostnader. Vi lever i tider av förändring. I Europa …
Vi på Josef Davidssons vill gärna bidra till att du får lägre elräkningar.
Vi svenskar lever i ett samhälle som är uppbyggt av tillgång till elektricitet.
Snart sagt allting kräver eluppkoppling idag. Inte minst spisen. Hur klarar du dig vid ett strömavbrott?
Inga produkter i varukorgen.