Finesserna med att laga mat på vedspis

När du lagar mat på vedspis förenar du nytta med nöje. Att stå vid spisen och höra det sprakande ljudet när maten tillagas, är ren avkoppling. Den knastrande elden värmer både hjärta och själ. Och finns det något bättre än att känna doften av pannkakor som gräddas på en vedeldad spis?

Många fördelar med att laga mat på vedspis

Många tänker inte på att man kan laga mat på vedspis. Den ger dig en mer autentisk och naturlig upplevelse när du lagar dina favoriträtter. Om du har ett mindre kök kanske du föredrar en smalspis i gjutjärn. Den är smalare än en vanlig vedspis och tar därför mindre plats.

Oavsett valet av vedspis är det rogivande att laga mat över elden. Speciellt när du kommer hem en höstkväll, tänder brasan och snabbt blir varm från vedspisen. Ta fram dina ingredienser, varva ned och laga kvällens middag på din alldeles egna vedspis. Samtidigt som vedspisen sprider värme och hemtrevnad, blir middagen färdig. Bara ljudet från din sprakande eld lugnar själen. Kanske får det oss att tänka tillbaka till en enklare tid när elden var samlingspunkten och brasan höll oss vid liv.

laga mat på vedspis

Vad skulle du göra om det blev strömavbrott?

Vi lever i ett sårbart samhälle där elektriciteten är en lyx som tyvärr kan slås ut. Därför är det viktigt att ha en god krisberedskap. Vedspisen är en riktig skatt vid ett eventuellt strömavbrott.

Berit är en av dem som vet att det går fint att laga mat på vedspis. Hon blev nämligen utan ström under en storm som varade i flera dagar. Vedspisen, som är ett arv från makens föräldrar, kom då till stor användning. Det visade sig att matlagning på vedspisen gick smidigare än Berit hade trott.

Hon provade sig fram för att få rätt temperatur, genom att flytta pannan över järnhälen. Hon märkte snabbt att det högra hörnet hade lägst temperatur och att spisen var som hetast precis över eldhärden. Berit lagade allt från pannkakor till köttbullar på spisen. Hon bjöd hem grannarna på middag vid några tillfällen, och även middagsgästerna var nöjda med rätterna. De kommenterade flera gånger att vedspisen satte extra krydda på maten och att deras hem var så mysigt.

Mat som passar bra att laga på vedspis

Vedspisen går att använda till de flesta recept, men det finns några rätter och bakverk som blir extra goda. Till exempel pizza, hemmagjorda köttbullar eller blåbärspaj. Eller varför inte en risgrynsgröt som fått puttra hela julaftons förmiddag? 

Tips

När du lagar mat på din vedspis rekommenderar vi att du använder gjutjärnspannor för bästa resultat. Som vid all matlagning är det självklart också viktigt att ha brandfilt och brandsläckare nära till hands i köket för en god brandsäkerhet.

Vi vill höra din historia!

Vill du också ha en vedspis hemma för att få en högre mysfaktor eller vara förberedd om strömmen går? Då ska du utforska hela vårt utbud av vedspisar. Vi på Josef Davidssons är stolta över att kunna erbjuda svenskt hantverk av bästa kvalitet. Vi monterar alla vedspisar för hand.

Du kanske har något tips eller någon berättelse om att laga mat på vedspis? Vi vill gärna veta mer! Maila oss på info@josefdavidssons.se.

Inspireras mer!

Stäng
Cart (0)

Inga produkter i varukorgen. Inga produkter i varukorgen.



Valuta
Språk